Skrót informacji
Serdecznie zapraszamy Państwa do obejrzenia nowego odcinka filmowego cyklu recepturowego! Ósma część naszych eksperckich wideo-porad dotyczy wykonywania kropli do płukania jamy ustnej.
ODCINEK 8. WYKONANIE KROPLI DO PŁUKANIA JAMY USTNEJ
OPIS CZYNNOŚCI:
[do pobrania również TUTAJ]
Recepta:
Rp.
Formalini 20% 5,0
Ol. Menthae pip. gtt No XII
Spir. vini 60%(v/v) ad 50,0
Wykaz odważanych substancji:
Formaldehyd 37%: 2,7 g
Olejek z mięty pieprzowej: 12 kropli (0,314 g)
Etanol 96%(v/v): 24,8 g
Woda 2,3 g + 19,886 g = 22,186 g (≈ 22,19 g)
Razem: 50,0 g
Opis wykonywanych czynności:
1. Odważenie formaldehydu 37%
2. Odważenie etanolu 96%(v/v)
3. Odważenie wody
4. Wytarowanie butelki
5. Przelanie płynów do butelki
6. Odmierzenie 12 kropli olejku z mięty pieprzowej (z pomocą zakraplacza)
7. Sprawdzenie masy leku
8. Wymieszanie zawartości
9. Dołączenie pomarańczowej sygnatury
Obliczenie ilości formaliny 37% potrzebnej do wykonania recepty:
(20% × 5 g) / (37%) = 2,7 g
Ilość wody potrzebna do rozcieńczenia formaliny = 5 g – 2,7 g = 2,3 g
Obliczenie łącznej masy kropli olejku miętowego:
1 kropla – ok. 0,0262g
12 kropli – X
X = 0,3144 ≈ 0,314 g
Obliczenie ilości etanolu 96%(v/v) potrzebnej do wykonania recepty:
60%(v/v) -> 52,09%(m/m)
96%(v/v) -> 93,84%(m/m)
50 g – 5 g – 0,314 g = 44,686 g
(44,686 g x 52,09) / 93,84 ≈ 24,80 g
Ilość wody potrzebna do rozcieńczenia etanolu = 44,686 g – 24,80 g = 19,886 g
O zbawiennym wpływie omega 3-6-9 na skórę suchą i atopową
Leki roślinne w terapii zaparć