Skrót informacji
Włosy stanowią uznaną kulturowo ozdobę, natomiast ich rola biologiczna jest niewielka. Stanowią one narząd czuciowy, wyczuwający delikatny dotyk, pełnią także funkcję ochronną przed promieniowaniem słonecznym. Ogólna liczba mieszków włosowych wynosi 5 mln (na głowie 100 tys.), a ich gęstość 40-800 na cm².
Regulacja wzrostu włosów podlega wpływom genetycznym (barwa, cechy rasowe i rodzinne oraz typowe dla płci owłosienie) i czynnikom hormonalnym (androgeny). Mieszki włosowe wykazują cyklicznie trzy fazy rozwojowe: okres wzrostu (anagen), okres inwolucji (katagen) oraz okres spoczynku (telogen).
Cykl włosowy u człowieka ma charakter niezsynchronizowany, w związku z czym zmiana owłosienia odbywa się w sposób ciągły, prawie niezauważalny.
Najczęstsze przyczyny wypadania włosów:
Rola biotyny i objawy niedoboru
Biotyna to inaczej witamina B7 lub H. Biotyna stanowi grupę prostetyczną enzymów, które katalizują reakcje karboksylacji. Witamina ta wchodzi w skład czterech karboksylaz, które pełnią ważną rolę w przemianach glukozy, lipidów, niektórych aminokwasów oraz w przemianach energetycznych. Biotyna wchodzi w skład wielu produktów spożywczych, jednak w niewielkich ilościach. Najwięcej biotyny zawierają: wątroba, drożdże, żółtko jaj i niektóre warzywa (np. soja, kalafior, soczewica). Substancja ta jest ponadto syntetyzowana przez bakterie w jelicie grubym człowieka, jednak jej wchłanianie w tym odcinku przewodu pokarmowego jest niewielkie.
Niedobór biotyny występuje u osób stosujących szczególne diety, żywionych pozajelitowo, spożywających duże ilości surowych jaj, poddanych długotrwałej hemodializie, leczonych długotrwale lekami przeciwdrgawkowymi, leczonych antybiotykami oraz z zaburzeniami wchłaniania tej witaminy.
Suplementacja biotyny
Dobowe zapotrzebowanie na biotynę nie zostało ściśle określone. Według rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia dawka dla osób dorosłych została określona na 30-35 μg/dobę.* Nie wykazano jednak toksycznego działania biotyny, a jej nadmiar wydalany jest z moczem. Niemniej jednak, jak w przypadku każdej suplementacji, zaleca się umiar.
W przypadku niedoborów dawkowanie tej witaminy u dorosłych wynosi od 5 mg do 10 mg na dobę. Zwykle zalecana dawka wynosi 5 mg (dostępna na rynku) na dobę lub w przypadkach nasilonych objawów 10 mg na dobę. Czas leczenia zależy od stanu pacjenta i przebiegu dolegliwości. Obserwuje się ustępowanie objawów po ok. 4 tygodniach stosowania. Tabletkę należy popić wystarczającą ilością wody (np. pół szklanki).
* Normy żywienia dla populacji polskiej – pod redakcją Mirosława Jarosza, Wydawca: Instytut Żywności i Żywienia, 2017 r. ISBN: 978-83-86060-89-4
--- R E K L A M A ---
Infekcje intymne nastolatek
Leczenie grzybicy paznokci