Skrót informacji
W 2013 r. stan przedcukrzycowy miało 16,5% Polaków w wieku 20-79 lat. Według prognoz Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (International Diabetes Federation, IDF) już za 14 lat, czyli w 2035 r., Polska będzie krajem o największej na świecie częstotliwości występowania stanu przedcukrzycowego[1], jeśli nie zrobimy wystarczająco dużo, aby zmienić tę tendencję.
Prognozy te są o tyle alarmujące, że stan przedcukrzycowy należy do jednego z najsilniejszych czynników ryzyka cukrzycy typu 2. Zapobieganie stanowi przedcukrzycowemu to jednocześnie zapobieganie cukrzycy typu 2 i powikłaniom m.in. sercowo-naczyniowym. Ponadto IDF podaje, że w związku z narastającą epidemią cukrzycy typu 2 bardzo ważne jest zapobieganie tej chorobie między innymi przez profilaktykę i leczenie nadwagi i otyłości oraz zdrowe odżywianie i apeluje o tworzenie ogólnokrajowych programów społecznych.
Farmaceuci mogą być ambasadorami profilaktyki stanu przedcukrzycowego, doradzając pacjentom w ramach opieki farmaceutycznej, jak zapobiegać czynnikom ryzyka stanu przedcukrzycowego. Pomocne w edukacji w tym zakresie może być zaproponowanie pacjentom wykonanie „Testu ryzyka stanu przedcukrzycowego i cukrzycy” i dostosowanie porady w zależności od jego wyników. Nawet jeśli pacjent nie zdecyduje się na wykonanie testu, możemy doradzić mu w wielu kwestiach związanych z czynnikami ryzyka. A czynniki ryzyka stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2, na które mamy wpływ, to: nadwaga, otyłość, niska aktywność fizyczna, niewłaściwa dieta.
Farmaceuci ważnym ogniwem w procesie prewencji stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2
W dokumencie „Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą, 2021” Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w aneksie zatytułowanym „Karta praw i obowiązków pracodawcy i pracownika” (w imieniu sygnatariuszy kartę podpisał prof. L. Czupryniak), przedstawia założenia programu „Pracuj z cukrzycą”, który jest opracowany nie tylko dla pracowników z cukrzycą, ale wyraża troskę o wszystkich pracowników, aby chronili się przed tą chorobą.[1]
Program ten powstał z inicjatywy pracodawców, środowiska medycznego oraz pacjentów z cukrzycą. Podkreśla się w nim, że dużym wsparciem pracowników cierpiących na cukrzycę i wszystkich pracowników w celu zapobiegania chorobie mogą być pracodawcy oraz że kluczem do zrozumienia sytuacji chorego na cukrzycę jest posiadanie przez pracodawcę podstawowej wiedzy o tej dolegliwości. Program apeluje:
„Pracodawca, powinien, w miarę możliwości, promować w miejscu pracy zasady zdrowego trybu życia, zachęcając pracowników do aktywności fizycznej, zbilansowanej diety oraz poddawania się badaniom profilaktycznym”.[1]
***
W drugiej części artykułu zaprezentujemy Państwu praktyczne wskazówki, jak zadbać o pacjenta w ramach profilaktyki stanu przedcukrzycowego.
--- R E K L A M A ---
ABC nebulizacji. Część 3: Jak przeprowadzić ją prawidłowo?
Czasem słońce, czasem wiatr... Dlaczego i jak warto dbać o oczy latem?