Opieka farmaceutyczna

18.12.2024

4 minuty

Dieta dla osób biorących leki przeciwzakrzepowe

Skrót informacji

Stosowanie doustnych leków przeciwzakrzepowych (antykoagulantów) ma na celu hamowanie kaskady krzepnięcia i zapobieganie wytwarzaniu skrzepów[1]. Leki te stosuje się m.in. w zapobieganiu i leczeniu żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej i zatorowości płucnej oraz w zapobieganiu zatorom systemowym u chorych z ostrym zawałem serca, z wszczepionymi sztucznymi zastawkami serca oraz z migotaniem przedsionków[2, 3]. Należy jednak mieć na uwadze, że leki te mogą wykazywać interakcje z innymi lekami, jak i ze składnikami diety, opóźniony czas działania oraz dużą zmienność w zakresie zapotrzebowania na dawkę leku[4].

Rodzaje leków przeciwzakrzepowych

Obecnie na rynku farmaceutycznym dostępne są dwie grupy leków przeciwzakrzepowych. Do pierwszej z nich zaliczamy antagonistów witaminy K (ang. vitamin K antagonists; VKA), których działanie polega na hamowaniu czynności witaminy K, biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi. W drugiej grupie znajdują się nowe leki przeciwzakrzepowe (ang. novel oral anticoagulants; NOAC)[3]. Obydwa rodzaje leków różnią się właściwościami farmakologicznymi[4]. Udowodniono, że przewlekłe stosowanie antagonistów witaminy K zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego o 65% oraz redukuje śmiertelność całkowitą w tej grupie chorych o 25% w porównaniu z placebo[2]. Leki te mogą jednak wykazywać interakcje z innymi lekami, jak i ze składnikami diety, opóźniony czas działania oraz dużą zmienność w zakresie zapotrzebowania na dawkę leku[4], co sprawia, że wymagają monitorowania i regularnego dostosowywania dawki leku w celu zapewnienia bezpiecznego i skutecznego poziomu antykoagulacji[2]. Stosowanie tych leków wymaga regularnego oznaczania tzw. wskaźnika INR (z ang. International Normalized Ratio / Międzynarodowy Współczynnik Znormalizowany). U osób, które zażywają doustne antykoagulanty, INR mieści się w przedziale 2-3. Mówimy o tzw. INR terapeutycznym, który jest pożądany jako wynik efektywnego leczenia. Zbyt niskie wartości wskaźnika INR (< 2) zwiększają ryzyko udaru mózgu, natomiast zbyt wysokie wartości tego wskaźnika INR (> 3) zwiększają ryzyko krwawień[4].

Roślinne źródła witaminy K

Przez wiele lat istniał pogląd, że nadmierna podaż w diecie roślinnych źródeł witaminy K (filochinon, K1) może być przyczyną zmniejszenia efektu przeciwzakrzepowego, stwarzając ryzyko wystąpienia powikłań zakrzepowo-zatorowych u pacjentów leczonych za pomocą antagonistów witaminy K[5]. Jednak dostępne dowody naukowe nie potwierdzają zaleceń ukierunkowanych na drastyczne ograniczenie spożycia produktów będących źródłem witaminy K1 w grupie pacjentów stosujących leczenie antagonistami witaminy K, a raczej na spożywaniu jej wyrównanych ilości[5].

Głównym źródłem witaminy K1 w diecie są warzywa zielone bogate w chlorofil (m.in. boćwina, brokuły, brukselka, cykoria, jarmuż, natka pietruszki, sałata, szpinak)[6].

Zioła, przyprawy, używki

Należy pamiętać, że stosowanie niektórych ziół lub przypraw również może wpływać na efekt działania antagonistów witaminy K[7, 8]. Przykładowo zioła i przyprawy będące źródłem kumaryn lub ich pochodnych (np. cynamon, kurkuma itp.) sprzyjają wzrostowi wartości wskaźnika INR u chorych, co zwiększa ryzyko krwawień. Również żeńszeń, ginkgo biloba i imbir nasilają działanie leków przeciwzakrzepowych[7, 8]. Łączenie antagonistów witaminy K z sokiem żurawinowym lub grejpfrutowym powoduje zwiększenie wartości INR na drodze hamowania enzymu odpowiedzialnego za metabolizm antagonistów witaminy K, zwiększa się tym samym ryzyko wystąpienia powikłań krwotocznych[9]. Chorzy stosujący leki przeciwzakrzepowe powinni ograniczyć spożycie potraw kuchni japońskiej, jak i alkoholu i palenia tytoniu[8]. Ważne, aby pacjenci przewlekle stosujący leki z grupy antagonistów witaminy K unikali stosowania suplementów zawierających witaminę K i E, gdyż ich zażywanie może powodować nieskuteczność terapii tymi antykoagulantami.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Piśmiennictwo:
1. Frołow M. Poradnik dla osób przyjmujących doustne leki przeciwkrzepliwe. Medycyna praktyczna. https://www.mp.pl/pacjent/zakrzepica/wszystkoozakrzepicy/zakrzepicazylna/61049,poradnik-dla-osob-przyjmujacych-doustne-leki-przeciwkrzepliwe
2. Baczyńska A. Doustne leki przeciwkrzepliwe w różnych stanach klinicznych – praktyczny poradnik. Choroby Serca i Naczyń 2004, tom 1, nr 1, 27-36
3. Roemer-Ślimak R. Pacjent wymagający terapii przeciwkrzepliwej w gabinecie lekarza POZ. Lekarz POZ 4/2022.
4. Białecka M. Bezpieczne stosowanie leków antykoagulacyjnych starej i nowej generacji. Farmakoterapia chorób układu nerwowego. Tom 12, Nr 1 (2016).
5. Violi F, Lip GY, Pignatelli P, Pastori D. Interaction Between Dietary Vitamin K Intake and Anticoagulation by Vitamin K Antagonists: Is It Really True?: A Systematic Review. Medicine (Baltimore). 2016 Mar;95(10):e2895. 
6. https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/Vitamin%20K.pdf
7. Woźnicka-Leśkiewicz L, Wolska-Bułach A, Tykarski A. Interakcje antykoagulantów z lekami i żywnością – wskazówki dla lekarza praktyka. Choroby Serca i Naczyń 2014, tom 11, nr 2, 78-90. 
8. Tan CSS, Lee SWH. Warfarin and food, herbal or dietary supplement interactions: A systematic review. Br J Clin Pharmacol. 2021 Feb;87(2):352-374. 
9. Yu CP, Yang MS, Hsu PW, Lin SP, Hou YC. Bidirectional Influences of Cranberry on the Pharmacokinetics and Pharmacodynamics of Warfarin with Mechanism Elucidation. Nutrients. 2021 Sep 16;13(9):3219.


Poprzedni artykuł

„Przegląd lekowy od podstaw” – ruszamy z cyklem webinarów!

Następny artykuł

Fokus na przepis: maści

Polecane dla Ciebie

Szkolenia