Opieka farmaceutyczna

23.09.2014

3 minuty

Czarny bez – właściwości naturalnego składnika

autorka: dr med. Dagmara Pokorna-Kałwak
Katedra i Zakład Medycyny Rodzinnej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu

Dużą rolę terapeutyczną odgrywają w tych przypadkach preparaty roślinne. Mogą być one podawane pod postacią naparów, wywarów, syropów, tabletek czy też inhalacji. Jedną z propozycji terapeutycznych, wartych rozważenia w tych schorzeniach jest leczenie preparatami zawierającymi czarny bez. Surowiec zielarski stanowią głównie kwiaty, owoce oraz jego kora. Napary z kwiatów bzu czarnego działają napotnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz moczopędnie i są wskazane do stosowania w chorobach przebiegających z gorączką i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. W okulistyce preparaty te są wykorzystywane w stanach zapalnych spojówek lub podrażnieniach powiek. Ze względu na ich właściwości uszczelniające ściany naczyń krwionośnych oraz zwiększające ich elastyczność są wykorzystywane jako składnik preparatów leczniczych w infekcjach przeziębieniowych oraz w dermatologii, jako składnik wykorzystywany do kąpieli leczniczych i kosmetycznych. Ze względu na właściwości wzmacniające, napotne, przeciwbólowe oraz uodparniające, czarny bez ma szerokie zastosowanie w leczeniu infekcji – szczególnie infekcji górnych dróg oddechowych.

Udowodniono również, iż preparaty zawierające czarny bez wykazują również działanie odtruwające, ułatwiające usuwanie z organizmu szkodliwych metabolitów. Preparaty zawierające czarny bez mogą być bezpiecznie stosowane już od 3. r.ż. Ze względu na ich szerokie spektrum działania mogą jednocześnie zwalczać różne objawy chorobowe. Stosując preparat czarnego bzu, pacjent w jednej porcji specyfiku otrzymuje lek działający wykrztuśnie, napotnie i przeciwzapalnie, a także przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, poprzez stymulowanie naturalnej odporności organizmu.

Bardzo ważne jest jego działanie immunomodulujące w organizmach osób zdrowych, jak i u pacjentów z nawracającymi infekcjami dróg oddechowych o podłożu wirusowym. Na podstawie licznych badań udowodniono również wpływ czarnego bzu na gospodarkę węglowodanową i metabolizm tłuszczów. Badania potwierdziły bowiem jego działanie obniżające poziom glukozy we krwi poprzez zwiększenie wydzielania insuliny oraz działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Udowodniono również skuteczność preparatów bzu czarnego w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, który leży u podłoża wielu schorzeń, również chorób układu sercowo-naczyniowego.

Z uwagi na swoje działania antyoksydacyjne, przeciwzapalne, wykrztuśne i napotne, a także przeciwwirusowe i stymulujące układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, czarny bez może być z powodzeniem stosowany jako naturalny środek wspomagający leczenie stanów grypopodobnych, infekcji przeziębieniowych oraz jako preparat łagodzący objawy zapalenia błony śluzowej nosa, gardła, krtani, tchawicy czy zatok. Dlatego też warto sięgać w terapii infekcji górnych dróg oddechowych po preparaty zawierające czarny bez.

Na podstawie:
1. WHO monographs on selected medicinal plants. World Health Organization, Geneva 2004
2. The ABC Clinical Guide to Elder Berry. The American Botanical Council, 2004 – 11


Autor: „Łukasz Kuźmiński”
redaktor naczelny „Farmacji Praktycznej”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Zapalenie zatok po niedoleczonym przeziębieniu

Następny artykuł

Słuchać czy słyszeć – oto jest pytanie!

Polecane dla Ciebie

Szkolenia