Opieka farmaceutyczna
Naturalne rozwiązania na wysoki cholesterol
6 minut
Strategie postępowania dietetycznego mające na celu obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL:
- zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego,
- zmniejszenie spożycia kwasów tłuszczowych typu trans,
- zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych,
- zmniejszenie spożycia cholesterolu,
- wprowadzenie żywności funkcjonalnej wzbogaconej w fitosterole,
- redukcja nadmiernej masy ciała,
- wprowadzenie żywności zawierającej białko sojowe,
- regularna aktywność fizyczna.
Mechanizmy działania diety opartej o powyższe zalecenia prowadzą do poprawy profilu lipidowego, zmniejszenia stanu zapalnego, poprawy funkcji śródbłonka naczyń, zmniejszenia stresu oksydacyjnego, zwiększenia wrażliwości na insulinę, regulacji ciśnienia tętniczego i zmniejszenia krzepliwości krwi.
Wśród diet stosowanych w leczeniu dyslipidemii najczęściej wymienia się dwie diety. W diecie śródziemnomorskiej zaleca się zamianę tłuszczów nasyconych i typu trans na tłuszcze nieuwodornione, zwiększenie konsumpcji kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 z ryb, owoców morza lub źródeł roślinnych, zwiększenie spożycia warzyw i owoców z niskim indeksem glikemicznym oraz orzechów i pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Dieta Portfolio charakteryzuje się dużym udziałem rozpuszczalnych w wodzie frakcji błonnika pokarmowego oraz obecnością białka sojowego, steroli roślinnych i orzechów, a więc żywności o udokumentowanych właściwościach hipolipemizujących. W skład diety Portfolio, stosowanej w badaniach, wchodziły margaryny i inne produkty wzbogacone w sterole roślinne, dostarczające ok. 1 g steroli/1000 kcal; błonnik rozpuszczalny z owsa, jęczmienia lub psyllium w ilości 10g/1000 kcal; białko sojowe w ilości ok. 50 g/dzień oraz migdały w ilości 30 g (ok. 23 sztuk)/dzień. Istotnym czynnikiem w redukcji „złego” cholesterolu są również suplementy diety np. z monakoliną K pochodzącą z czerwonych drożdży ryżu. Japońscy badacze z Uniwersytetu w Tokio wyizolowali z czerwonych drożdży ryżu (Monascus purpureus) substancję, będącą cząsteczką, z punktu widzenia chemicznego, identyczną z lowastatyną. Według Rozporządzenia Komisji UE z dnia 6 marca 2014 r., panel ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii stwierdził, że wykazano związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożywaniem monakoliny K w preparatach ze sfermentowanego ryżu a utrzymaniem prawidłowego stężenia cholesterolu LDL i trójglicerydów. Potwierdzono, że monakolina bierze udział w blokowaniu endogennej syntezy cholesterolu w wątrobie. Powyższe oświadczenie zdrowotne odnosi się do wszystkich preparatów ze sfermentowanego ryżu na rynku. Suplementy diety zawierające czerwone drożdże z ryżu powinny być polecane, jako uzupełnienie diety w celu wykorzystania ich właściwości stabilizujących i/ lub normalizujących poziom cholesterolu we krwi.