Naturalna pomoc w trawieniu

 5 minut

W Polsce uprawia się dwie odmiany kolendry różniące się wielkością owoców i zawartością olejku eterycznego. Olejek kolendrowy zawiera dużo (+)-linalolu (do 75%). Uważa się, że to linalol jest głównym związkiem działającym rozkurczająco, co w efekcie poprawia perystaltykę i umożliwia odchodzenie gazów. Owoce kolendry są składnikiem mieszanek ziołowych pobudzających apetyt, poprawiających trawienie, hamujących rozwój niekorzystnej flory jelitowej. W sklepach spożywczych można kupić nasiona kolendry, a także świeżą kolendrę w doniczkach. Korzenny aromat i słodkawo-piekący smak nasion kolendry dobrze komponuje się z daniami rybnymi i mięsnymi. Nasiona najlepiej rozgnieść tuż przed dodaniem do potraw.

Kminek to znana przyprawa, popularna zwłaszcza w kuchni niemieckiej i krajów skandynawskich. Owoce zawierają olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są karwon i limonen, ale zawierają również flawonoidy i fenolokwasy. Owoce kminku działają przeciwskurczowo, zapobiegają wzdęciom, poprawiają perystaltykę. Preparaty z wyciągiem z kminku są polecane w zaburzeniach trawienia i braku apetytu, zwłaszcza u seniorów i małych dzieci.

Karczoch – to roślina uprawiana w basenie Morza Śródziemnego. Gorzkawe w smaku karczochy są cenione za walory dietetyczne i smakowe. Jeśli nie ma świeżych karczochów – warto sięgnąć po ekstrakt. Karczochy zawierają: karotenoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, składniki mineralne, fenolokwasy (kwas chlorogenowy i kawowy) i ich estry, głównie cynarynę. W karczochach są też gorzkie laktony seskwiterpenowe (0,5-6%), triterpeny i sterole. Główny gorzki składnik to cynaropikryna działająca żółciopędnie, podobnie jak fenolokwasy. Wyciągi z karczocha są polecane na zaburzenia trawienia, działają żółciotwórczo oraz regenerująco na komórki wątroby, obniżają stężenie cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy.

Tradycyjne nalewki sporządza się przez zalanie surowca 40-45% alkoholem. Otrzymane wyciągi gęste lub suche mogą służyć do przyrządzania kompozycji ziół. Niewielki dodatek alkoholu jest wskazany, bowiem większość bioaktywnych związków lepiej się rozpuszcza. Nalewka jest posłodzona syropem, a kwas cytrynowy, askorbinowy i sok jabłkowy poprawiają jej smak. Zestaw pięciu surowców: mięta, koper, kminek, kolendra i karczoch współdziała w zapewnieniu prawidłowego trawienia, dostarczając związków, które uzupełniają dietę.

Strony: 1 2