Kuchnia farmaceutyczna
Menu na wsparcie oczu
2 minuty

Co jeść, by móc cieszyć się dobrym wzrokiem? Niezwykle istotne jest stosowanie diety bogatej w odpowiednie składniki żywnościowe.
Sałatka na dobry wzrok
Składniki: batat (1/2 szt.), jarmuż (3 garście), burak (szt.), awokado (szt.), ser feta (1/2 kostki), cebula (1/2 szt.), orzechy włoskie (łyżka), olej lniany (łyżka), olej rzepakowy (łyżka), sok z cytryny (do smaku), owoce granata (łyżka)
Przygotowanie: Batata i buraka umyć, obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z olejem rzepakowym i przyprawami. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Uprażyć kawałki orzechów. Cebulę posiekać. Awokado i ser feta pokroić. Jarmuż sparzyć wodą. Warzywa wymieszać, dodać orzechy, olej lniany, kawałki sera feta, plasterki cebuli, sok z cytryny. Całość posypać owocami granatu.
Łosoś z sosem pietruszkowym i pieczonymi warzywami
Składniki: filet z łososia (150 g), natka pietruszki (szt.), olej lniany (łyżka), orzechy włoskie (łyżka), sok z cytryny (do smaku), czosnek (ząbek), batat (1/2 szt.), cukinia (1/2 szt.), papryka czerwona (1/2 szt.), papryka żółta (1/2 szt.), oliwa z oliwek (3 łyżki), oregano, tymianek
Przygotowanie: Łososia opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem sokiem z cytryny, miodem i oliwą (łyżka), zamarynować. Sos pietruszkowy: natkę pietruszki zblendować z czosnkiem, oliwą (łyżka), orzechami. Doprawić do smaku. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Wymieszać z olejem (łyżka), ziołami. Rybę i warzywa piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut. Rybę podawać z sosem.
Koktajl owocowo-warzywny na dobry wzrok
Składniki: pół mango (bez skórki i pestki, można użyć mrożone), garść szpinaku, garść jarmużu, 2 garście jagód (można użyć mrożone), pół szklanki mleka migdałowego, syrop klonowy (łyżka)
Przygotowanie: Składniki zblendować, ewentualnie z dodatkiem wody mineralnej do uzyskania odpowiedniej konsystencji.