Kapelusze na stół!

 2 minuty

Farmacja Praktyczna

Grzyby zawierają wszystkie podstawowe składniki – białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz podtrzymywania jego procesów życiowych. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że grzyby zawierają różne enzymy i substancje aromatyczne nadające potrawom z grzybów, a także z grzybami niepowtarzalny aromat i smak oraz powodują lepsze trawienie pokarmów, to wartość ich jako produktu spożywczego znacznie wzrośnie.

Lasagna z grzybami

Składniki: makaron lasagne, grzyby, cebula, sos beszamelowy (mleko, masło, mąka), sól, pieprz.
Przygotowanie:Grzyby pokroić w plastry, podgotować, a następnie podsmażyć z cebulką i pieprzem. Beszamel – 1/2 kostki masła, 1/4 szklanki mąki, mieszając zagotować. Następnie wlać mleko – ok.1/4 szklanki, mieszać do osiągnięcia gęstego kremu, sól i pieprz do smaku. Na każdy płat lasagne układamy beszamel, a następnie grzyby. Układamy kilka warstw. Wierzchnią warstwę powinny stanowić grzyby. Ułożyć kilka kawałków masła, każdą warstwę posypać tartym parmezanem i włożyć do nagrzanego piekarnika (160 st. C) na ok. 35-40 min. Po upieczeniu posypać drobno siekaną natką pietruszki.

Aromatyczne grzyby na grzankach z mascarpone

Składniki: 4 duże grzyby (prawdziwki, kozaki), 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1/2 szklanki białego wina, 4 łyżki sera mascarpone, gremolata (aromatyczna pasta z drobno posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku).
Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni zrumienić pokrojone w plastry grzyby, dodać sól i pieprz. Po chwili smażenia wlać wino i zostawić na mniejszym ogniu, aż wino całkowicie wyparuje. Smarować ciepłe plastry grzybów serem mascarpone i posypywać obficie gremolatą. Podawać na grzankach.

Zobacz też

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej

Wielkie odkrycie

Dobranoc na zdrowie