Nie są szkodliwe, o ile nie spożywa się ich w nadmiarze. Ale potrafią utrudnić wchłanianie składników odżywczych. Jak neutralizować działanie szczawianów, fitynianów, tanin i substancji goitrogennych występujących w produktach spożywczych?
Redukowanie działania fitynianów z ziaren i nasion roślin strączkowych
Kwas fitynowy z ziaren i nasion roślin strączkowych można usunąć przez ich moczenie. A najkorzystniejszą drogą eliminacji kwasu fitynowego jest ich kiełkowanie oraz fermentacja z udziałem bakterii kwasu mlekowego.
Neutralizowanie substancji goitrogennych
Warzywa kapustne należy gotować bez przykrycia.
Niwelowanie szczawianów
- Gotowanie szpinaku/szczawiu w wodzie i odlewanie jej po ugotowaniu warzyw.
- Unikanie produktów zawierających znaczne ilości szczawianów w stosunku do wapnia (rabarbar, buraki, szpinak, kawa, herbata).
- Stosowanie dodatku produktów będących dobrym źródłem wapnia do produktów o wysokiej zawartości szczawianów (np. mleka do herbaty, jajka, śmietany do zupy szczawiowej).
Jak ograniczyć działanie tanin?
Kluczowy będzie dodatek mleka lub soku z cytryny do herbaty.