Życie jest piękne

04.07.2023

1 minuta

Sposoby na substancje antyodżywcze

Skrót informacji

Nie są szkodliwe, o ile nie spożywa się ich w nadmiarze. Ale potrafią utrudnić wchłanianie składników odżywczych. Jak neutralizować działanie szczawianów, fitynianów, tanin i substancji goitrogennych występujących w produktach spożywczych?

Redukowanie działania fitynianów z ziaren i nasion roślin strączkowych


Kwas fitynowy z ziaren i nasion roślin strączkowych można usunąć przez ich moczenie. A najkorzystniejszą drogą eliminacji kwasu fitynowego jest ich kiełkowanie oraz fermentacja z udziałem bakterii kwasu mlekowego.

Neutralizowanie substancji goitrogennych


Warzywa kapustne należy gotować bez przykrycia.

Niwelowanie szczawianów



  • Gotowanie szpinaku/szczawiu w wodzie i odlewanie jej po ugotowaniu warzyw.

  • Unikanie produktów zawierających znaczne ilości szczawianów w stosunku do wapnia (rabarbar, buraki, szpinak, kawa, herbata).

  • Stosowanie dodatku produktów będących dobrym źródłem wapnia do produktów o wysokiej zawartości szczawianów (np. mleka do herbaty, jajka, śmietany do zupy szczawiowej).


Jak ograniczyć działanie tanin?


Kluczowy będzie dodatek mleka lub soku z cytryny do herbaty.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Menu dla cery, włosów i paznokci

Następny artykuł

Zbilansowane menu seniora

Polecane dla Ciebie

Szkolenia