Życie jest piękne

15.07.2014

4 minuty

Tak smakują tylko wakacje...

autor: Marta Gawrylik
redaktor „Farmacji Praktycznej”
* przepisy pochodzą z książki kucharskiej „Posmakuj Świata” wydanej przez firmę Polpharma

Sajgonki na zimno (WIETNAM)

Składniki: (produkty na 8 sajgonek)


  • 60 g makaronu ryżowego

  • 8 arkuszy papieru ryżowego

  • 8 ugotowanych krewetek tygrysich, przeciętych na pół

  • 2 łyżki stołowe posiekanej tajskiej bazylii

  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry

  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty

  • 8 liści sałaty lodowej sparzonych we wrzątku

  • 2 marchewki chwilę gotowane i pocięte na zapałki

  • 3 łyżki sosu hoisin (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)

  • 1 łyżka drobno pokrojonych orzeszków ziemnych


Przygotowanie:
Zagotuj wodę w małym garnku, wyłącz ogień. Wrzuć makaron na 5 minut – zrobi się al dente, odsącz. Do dużej miski wlej gorącą wodę. Mocz po jednym placku ryżowym przez 2 sekundy żeby je zmiękczyć. Na środek każdego placka ułóż w rzędzie: kawałek sałaty, po 2 połówki krewetek, garść makaronu, marchewkę, posiekaną bazylię, miętę, kolendrę i sałatę, zostawiając 3 puste brzegi (po 5 cm z każdej strony). Ważna jest technika zwijania: zawiń dolny, pusty brzeg, następnie jeden boczny brzeg aż do linii farszu, potem znów dolny brzeg, już z farszem i kolejny pusty brzeg boczny. Powtarzaj czynność aż do zwinięcia całości sajgonki. W miseczce połącz sos hoisin i drobno pokrojone orzechy.

Tort „domek” (UKRAINA)

Składniki:


  • 1 kg wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 g masła

  • 50 g cukru

  • 200 g kwaśnej śmietany

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru do posypania wiśni

  • krem: 100-150 g cukru, 700 g gęstej śmietany 30%


Przygotowanie:
Wiśnie wyłóż do miski, zasyp cukrem i odstaw, aby puściły sok. Śmietanę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło w temp. pokojowej utrzyj z solą i powoli dodaj cukier. Do masy dodaj śmietanę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć miękkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 40-60 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, lekko zagnieć i podziel na 15 jednakowych kawałków, z których uformuj kule. Każdą rozwałkuj w prostokąt o wymiarach 20x7 cm i wyłóż na niego wiśnie jedna przy drugiej. Starannie zagnieć brzegi, tworząc z ciasta rurkę. Gotowe rurki wyłóż na blachę wyłożoną papierem tak, aby miejsce łączenia ciasta znajdowało się na spodzie. Piecz w piekarniku w temp. 200 st. przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Następnie wyjmij i ostudź. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę z cukrem do uzyskania sztywnej masy. W naczyniu umieść 5 upieczonych rurek. Posmaruj je kremem i umieść na wierzchu kolejne 4 rurki. Układaj kolejno 3, później 3 i na koniec 1 rurkę, przekładając warstwy kremem. Posmaruj tort pozostałą częścią kremu i udekoruj wiórkami czekoladowymi. Możesz użyć także do dekoracji siekanych orzechów lub kandyzowanych owoców. Tort wstaw do lodówki na 12 godzin.

Roladki bakłażanowe (GRUZJA)

Składniki:


  • 500 g bakłażanów

  • 300 g orzechów włoskich

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 ml oleju

  • 3 łyżki stołowe białego octu winnego

  • po 1 łyżeczce suszonej mielonej kolendry i nagietka

  • suszony mielony czerwony pieprz i sól do smaku

  • woda


Przygotowanie:
Orzechy włoskie rozgnieć z czosnkiem w moździerzu. Rozgniecione orzechy włoskie i czosnek włóż do miski, dodaj przyprawy, sól, ocet i 3-4 łyżki stołowe wody. Dokładnie wymieszaj. Bakłażany pokrój wzdłuż na 4 lub 5 części. Na rozgrzanym oleju usmaż bakłażany na średnim ogniu z obu stron. Zdejmij bakłażany z patelni i usuń nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Na każdym plastrze bakłażana rozsmaruj masę z orzechów. Złóż plastry bakłażana na pół dodając na wierzch jeszcze trochę masy z orzechów.

Sposób podawania:
Podawaj na zimno. Potrawę można ozdobić pietruszką, ale w wersji tradycyjnej posypywana jest nasionami granatu.


Autor: „Łukasz Kuźmiński”
redaktor naczelny „Farmacji Praktycznej”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Instynkt łowcy

Następny artykuł

Podstawy racjonalnej fitoterapii

Polecane dla Ciebie

Szkolenia