Życie jest piękne

12.10.2014

4 minuty

Posmakuj Świata! – wyniki konkursu kulinarnego

Królik w migdałach, białym winie i śmietanie Pana Henryka Gołębiewskiego

Składniki: 1 comber z królika, 1 cebula, 750 ml wywaru drobiowego, 220 g płatków migdałowych, 200 ml śmietany, 1 gałązka rozmarynu, 1 cytryna, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz. Marynata: 250 ml białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki oliwy, pół łyżeczki majeranku.
Przygotowanie: Comber pokrój na kawałki, oddziel kości i tłuszcz. Z wina, posiekanego czosnku, oliwy i majeranku przygotuj marynatę. Włóż do niej mięso na 2 godziny. Po wyjęciu królika zachowaj marynatę. Mięso oprósz solą i pieprzem. W głębokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim królika aż do lekkiego zbrązowienia. Dodaj rozmaryn i wywar połączony z marynatą. Na porcjach królika ułóż plasterki cytryny i cebuli. Przykryj i duś całość ok. 45 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjmij je z rondla. Uzyskany w trakcie duszenia sos przecedź. Zrumień migdałowe płatki na patelni na złoty kolor. Sos zagęść mąką rozrobioną z wodą i zagotuj. Dopraw do smaku. Dodaj śmietanę i migdały. Do gotowego sosu dodaj mięso królika. Podgrzewaj wszystko chwilę, nie dopuszczając do zagotowania. Podawaj z ziemniakami z wody.

Letnie ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami Pani Marty Szal

Składniki: 500 g mąki pszennej (typ 500), 60 g cukru, 60 g masła (miękkiego), 3 żółtka, 20 g drożdży świeżych (zamiast nich można użyć 1,5 łyżeczki suchych), 250 ml mleka, 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią*, szczypta soli, owoce sezonowe: jagody, wiśnie, brzoskwinie, maliny, truskawki.
Przygotowanie: Drożdże połącz z 1/3 szklanki mleka, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na pół godziny. Po tym czasie połącz wszystkie składniki (najszybciej przy pomocy miksera). Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można dodać trochę mleka. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji (ciasto odchodzi od ręki) odstaw na godzinę przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Okrągłą formę do pieczenia posmaruj masłem oraz przygotuj kruszonkę: ze 100 g mąki, 50 g zimnego masła i 50 g cukru. Przełóż ciasto do formy, wysyp na wierzch jagody (lub inne owoce) i kruszonkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 50 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.
*Cukier z prawdziwą wanilią otrzymujemy poprzez zasypanie przeciętej laski wanilii 250 g cukru i odstawienie w zamkniętym pojemniku na 2 tygodnie.

Ciasto malinowo-jagodowe Pani Eweliny Kowalczyk

Składniki: 3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu (lub cukru), 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 szklanka jagód, 1,5 szklanki malin, 1/3 szklanki miodu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki płatków owsianych.
Oto ciasto – choć nie wiem, czy to właściwe słowo, gdyż w jego składzie nie znajdziemy ani grama mąki, ani jednego jajka, ani tłuszczu, cukru w postaci krystalicznej też na próżno by w nim szukać. Owe cudo smakuje troszeczkę jak baton musli lub pieczona krajanka i, moim zdaniem, jest po prostu przepyszne!
Przygotowanie: Wrzuć do rondelka jagody, maliny i wlej 1/3 szklanki miodu. Gotuj na wolnym ogniu, aż woda wyparuje, a masa zgęstnieje, ale będzie płynna (ok. 15 minut). Pod koniec dodaj 2 łyżki płatków owsianych, aby masa była gęsta i spoista. Do blendera wsyp 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksuj, tak aby przeszły w postać mąki. Dosyp pozostałą część płatków owsianych, dodaj sok jabłkowy, wodę, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Na dno foremki rozłóż połowę masy z płatków owsianych następnie lekko ostudzony mus owocowy i przykryj pozostałą częścią płatków. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.


Autor: „Łukasz Kuźmiński”
redaktor naczelny „Farmacji Praktycznej”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Przyroda wbrew prawom fizyki

Następny artykuł

Z życia farmaceuty

Polecane dla Ciebie

Szkolenia