Naturalne, urozmaicone pożywienie bogate w błonnik pokarmowy, pre- i probiotyki korzystnie stymuluje układ immunologiczny. Zdrowie jelit i pochodzącą z nich odporność zapewnią też produkty powstałe w procesie kiszenia, które tworzą idealne warunki dla rozwoju pożądanych bakterii jelitowych.
Jogurt z nasionami chia i owocami
Składniki: 800 g jogurtu naturalnego, 2 dojrzałe banany, 4 łyżki nasion chia, szklanka mrożonych owoców (np. malin), 4 łyżeczki miodu lub ksylitolu, opcjonalnie – posiekane orzechy lub płatki migdałów
Przygotowanie: Banany blendujemy z jogurtem i wybranym słodem. Owoce dosładzamy, np. ksylitolem i blendujemy na mus. Do szklanki wlewamy jogurt i dodajemy nasiona chia. Na wierzch układamy zmiksowane owoce i posypujemy ulubionymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Wkładamy na godzinę do lodówki. Deser będzie gotowy, gdy nasiona chia napęcznieją.
Jogurt naturalny jest łatwiej przyswajalny od mleka, ma też więcej wapnia i witaminy B. Sięgając po ten naturalny produkt, dostarczamy ważne dla zdrowia bakterie probiotyczne bez dodatku cukru, barwników. Ten pyszny deser na bazie jogurtu w łatwy sposób możemy przygotować sami w domu.
Pieczone kotleciki z kapusty kiszonej
Składniki: 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, 4 ziemniaki, 4 łyżki mąki orkiszowej, 4 łyżki mąki razowej, 350 g kapusty kiszonej, jajko, sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, ziemniaki trzemy na tarce, odciskamy wodę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z powstałej masy formujemy placuszki i układamy je na blaszce. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Kiszonki to naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelit. Dbając o ich obecność w diecie, można wykorzystywać je na różne sposoby. Pieczone kotleciki z kapusty kiszonej podane z jogurtowym sosem czosnkowym to prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji korzystnie wpływających na zdrowie naszych jelit.
Kaszotto z topinamburem
Składniki: 8 sztuk topinamburu (słonecznika bulwiastego), 2 szklanki mleka roślinnego, 1,5 szklanka kaszy jęczmiennej, 1 duża cebula, 2 szklanki wody, marchewka, seler, pietruszka, 3 łyżki płatków drożdżowych, skórka otarta z połówki cytryny, 1 łyżeczka suszonego tymianku, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, olej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Topinambur dokładnie myjemy i w całości wrzucamy do garnka, w którym wcześniej zagotowujemy mleko z odrobiną wody oraz soli. Bulwy gotujemy ok. 10 minut, tak żeby były miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzamy, a mleko przelewamy do innego garnuszka. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy do miękkości. Do cebuli dolewamy wody, mleka i wsypujemy kaszę. Gotujemy tak długo, aż kasza wchłonie płyn i stanie się „al dente”. Do ugotowanego kaszotto dodajemy wszystkie przyprawy i dodatki. Całość mieszamy. Topinambur blendujemy na gładką masę, którą stopniowo dodajemy do kaszy. Jeżeli kaszotto okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka. Dosalamy i dopieprzamy do smaku.
Otręby, musli, kasze, owsianki, pełnoziarniste pieczywo to ważne źródła błonnika pokarmowego, który jako prebiotyk pomaga w rozwoju właściwej mikroflory bakteryjnej jelit. Kaszotto z topinamburem to wymarzone danie wzmacniające od środka naszą odporność.