Życie jest piękne

20.11.2018

2 minuty

Bogactwo jesieni

Skrót informacji

Jesień to czas, kiedy dojrzewają dynie, orzechy, jabłka czy gruszki. Chcąc korzystać ze świeżych produktów, warto mieć w zapasie kilka pomysłów na pyszne dania z sezonowych warzyw czy owoców. Zawierają wtedy najwięcej witamin i minerałów, są też łatwo dostępne na targowiskach, gdzie można je kupić prosto od producentów. Warto czerpać z tego bogactwa przy przyrządzaniu potraw w naszej kuchni.

Brokuł z kaszą jaglaną

Składniki: 5 łyżek kaszy jaglanej, woda, połówka średniego brokułu, ząbek czosnku, 2 zmielone orzechy, łyżka śmietany, łyżka klarowanego masła, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie: Brokuł ugotować. Kaszę zaparzyć. Na rozgrzanym maśle podsmażyć delikatnie rozdrobniony czosnek, a gdy zacznie się rumienić, dodać kaszę i chwilę razem podgrzewać. Orzechy wymieszać wraz ze śmietaną i dodać do kaszy. Na koniec dodać różyczki brokułu i przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Pieczone jabłka z bakaliami

Składniki: 5 jabłek kwaśnych, najlepiej szara reneta albo podobne, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka miodu, kieliszek soku z cytryny.

Wykonanie: jabłka umyć, odciąć wierzchołek, wydrążyć gniazdo nasienne i skropić sokiem z cytryny. Rodzynki namoczyć, osączyć i można skropić rumem. Bakalie wymieszać z miodem i przyprawami, a następnie włożyć do wnętrza jabłek. Przykryć je odciętymi wierzchołkami, ułożyć na blaszce i piec około 30 minut w 170o C aż będą miękkie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Sałatka z gruszki

Składniki: pęczek liści rukoli, 2 duże gruszki, garść orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, ser camembert, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cynamonu, szczypta chili.
Wykonanie: umytą rukolę rozerwać na mniejsze kawałki, obraną gruszkę pokroić w kostkę i dodać do rukoli. Orzechy posiekać, ser pokroić na trójkątne kawałki. Z płynnych składników i przypraw zrobić sos, którym polać całość. Sałatkę podawać w temperaturze pokojowej, gdyż wtedy ma najlepszy smak.


Autor: „Emilia Łozak_Maliszewska”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Odporność w zdrowych jelitach

Następny artykuł

Całodzienny jadłospis w stanie przedcukrzycowym

Polecane dla Ciebie

Szkolenia