Skrót informacji
Podstawą odpowiednio zbilansowanej diety eliminacyjnej jest zastępowanie alergizujących pokarmów ich neutralnymi zamiennikami. Poniżej przepisy realizujące tę zasadę, które warto wypróbować w codziennym menu.
Owsianka z amarantusa
Składniki: amarantus (65 g – 1/3 szklanki), 2 szklanki wody (ewentualnie mleko roślinne), 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, pokrojony w plasterki banan
Przygotowanie: Amarantus wraz z wodą gotować przez ok. 20-25 minut. Na patelni rozgrzać miód, następnie dodać banany, smażyć je z obu stron aż zmienią kolor. Gdy amarantus będzie gotowy, dodać do niego 1 łyżkę miodu i cynamon i całość wymieszać. Amarantus przełożyć do miseczki, dodać banany, rozpuszczony miód, posypać cynamonem.
Danie stanowi doskonałe źródło wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Owsiankę mogą spożywać osoby z alergią na mleko krowie, jaja i pszenicę.
Sałatka jest źródłem wapnia, żelaza i kwasów tłuszczowych n-3. Co ważne, mogą spożywać osoby z alergią na mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki, pszenicę.
Pastę mogą spożywać osoby z alergią na mleko krowie, jaja i pszenicę. Warto wspomnieć, że stanowi źródło wapnia, witaminy D, kwasów tłuszczowych n-3.
Ksylitol w kuchni
Menu fitochemiczne