Życie jest piękne
Przygotuj Wigilię z wyprzedzeniem!
5 minut
Świąteczne pierogi z mąki mieszanej, z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki razowej
- 50 g mąki orkiszowej
- 2 żółtka
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju „Trzy zboża”
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 10 dkg suszonych prawdziwków
- 0,5 kg świeżych pieczarek
- 2 cebule
- 10 dkg masła
Przygotowanie: Ciasto – mieszam 3 gatunki mąki, dodaję ciepłą wodę, żółtka i olej. Ciasto wyrabiam ręcznie lub maszyną aż do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej masy (ciasto na pierogi ma dość zwartą strukturę). Farsz – sprawdzam czy kapusta nie jest zbyt kwaśna, jeśli jest, to ją płuczę. Następnie wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję, aż zrobi się miękka. Po wystygnięciu odcedzam i drobno kroję. Namoczone wcześniej grzyby gotuję tak długo, aby były miękkie (woda z gotowania grzybów zostanie wykorzystana do farszu). Cebule podsmażam na maśle, dodaję pokrojone w kostkę grzyby i duszę. Pieczarki kroję w kostkę i duszę na maśle, dodaję sól i pieprz. Wszystkie składniki łączę i dodaję wodę, która pozostała z gotowania grzybów. Powstały farsz duszę ok. 20-30 minut i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pierogi – ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dużym kubkiem kółka i lepimy pierogi. Przy okazji, używając małej szklanki, możemy też zrobić uszka do barszczu wigilijnego.
Potrawę tę można przyrządzić przed Świętami. Podaję dwa sposoby zamrażania pierogów: 1. Ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić pierogi i obficie przesmarować tłuszczem. Wystudzić, pakować w woreczki i zamrozić; 2. Surowe pierogi obsypać mąką, tak aby wyschły. Włożyć do woreczków i zamrozić.