Przygotuj Wigilię z wyprzedzeniem!

 5 minut

Świąteczne pierogi z mąki mieszanej, z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 2 żółtka
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju „Trzy zboża”

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg suszonych prawdziwków
  • 0,5 kg świeżych pieczarek
  • 2 cebule
  • 10 dkg masła

Przygotowanie: Ciasto – mieszam 3 gatunki mąki, dodaję ciepłą wodę, żółtka i olej. Ciasto wyrabiam ręcznie lub maszyną aż do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej masy (ciasto na pierogi ma dość zwartą strukturę). Farsz – sprawdzam czy kapusta nie jest zbyt kwaśna, jeśli jest, to ją płuczę. Następnie wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję, aż zrobi się miękka. Po wystygnięciu odcedzam i drobno kroję. Namoczone wcześniej grzyby gotuję tak długo, aby były miękkie (woda z gotowania grzybów zostanie wykorzystana do farszu). Cebule podsmażam na maśle, dodaję pokrojone w kostkę grzyby i duszę. Pieczarki kroję w kostkę i duszę na maśle, dodaję sól i pieprz. Wszystkie składniki łączę i dodaję wodę, która pozostała z gotowania grzybów. Powstały farsz duszę ok. 20-30 minut i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pierogi – ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dużym kubkiem kółka i lepimy pierogi. Przy okazji, używając małej szklanki, możemy też zrobić uszka do barszczu wigilijnego.

Potrawę tę można przyrządzić przed Świętami. Podaję dwa sposoby zamrażania pierogów: 1. Ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić pierogi i obficie przesmarować tłuszczem. Wystudzić, pakować w woreczki i zamrozić; 2. Surowe pierogi obsypać mąką, tak aby wyschły. Włożyć do woreczków i zamrozić.

Strony: 1 2 3

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej