Życie jest piękne
Przygotuj Wigilię z wyprzedzeniem!
5 minut
Świąteczny pasztet z kaczki
Składniki:
- 2 kaczki barbi
- 4 ćwiartki kurczaka
- 40 dkg wątróbki kaczej lub kurzej
- 10 jaj
- duży pęczek włoszczyzny
- majeranek
- tymianek
- rozmaryn
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- imbir
- jedna czerstwa bułka pszenna
- 50 g wiśniówki lub brandy
Przygotowanie: Gotuję jedną kaczkę z pęczkiem świeżej włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i kilku ziarenek pieprzu czarnego, tak długo aż kaczka będzie bardzo miękka. Drugą kaczkę piekę w całości (1,5 godz. bez przykrycia i 1,5 godz. z przykryciem), aż będzie miękka. 3-4 godz. przed pieczeniem nacieram kaczkę ziołami (majeranek, tymianek, rozmaryn) oraz solą i pieprzem. Gorącym tłuszczem pozostałym z pieczenia zalewam surowe wątróbki i duszę je ok. 30 minut. Po ostygnięciu mięsa przepuszczam je przez maszynkę, używając sitka do maku. Uzyskaną masę wkładam do woreczków do mrożenia i zamrażam. Na dwa dni przed Świętami rozmrażam przygotowaną masę, dodaję 10 żółtek, namoczoną bułkę, łyżeczkę świeżo startego imbiru, jedną startą gałkę muszkatołową, dwie łyżki majeranku, 50 g wiśniówki lub brandy, sól i pieprz. Dokładnie mieszam masę, a następnie piekę w temp. 180-200 st. C przez ok. 1-1,5 godz., tak aby skórka pasztetu była rumiana.