Przygotuj Wigilię z wyprzedzeniem!

 5 minut

Świąteczny pasztet z kaczki

Składniki:

  • 2 kaczki barbi
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 40 dkg wątróbki kaczej lub kurzej
  • 10 jaj
  • duży pęczek włoszczyzny
  • majeranek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • jedna czerstwa bułka pszenna
  • 50 g wiśniówki lub brandy

Przygotowanie: Gotuję jedną kaczkę z pęczkiem świeżej włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego i kilku ziarenek pieprzu czarnego, tak długo aż kaczka będzie bardzo miękka. Drugą kaczkę piekę w całości (1,5 godz. bez przykrycia i 1,5 godz. z przykryciem), aż będzie miękka. 3-4 godz. przed pieczeniem nacieram kaczkę ziołami (majeranek, tymianek, rozmaryn) oraz solą i pieprzem. Gorącym tłuszczem pozostałym z pieczenia zalewam surowe wątróbki i duszę je ok. 30 minut. Po ostygnięciu mięsa przepuszczam je przez maszynkę, używając sitka do maku. Uzyskaną masę wkładam do woreczków do mrożenia i zamrażam. Na dwa dni przed Świętami rozmrażam przygotowaną masę, dodaję 10 żółtek, namoczoną bułkę, łyżeczkę świeżo startego imbiru, jedną startą gałkę muszkatołową, dwie łyżki majeranku, 50 g wiśniówki lub brandy, sól i pieprz. Dokładnie mieszam masę, a następnie piekę w temp. 180-200 st. C przez ok. 1-1,5 godz., tak aby skórka pasztetu była rumiana.

Strony: 1 2 3

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej