Sposoby na substancje antyodżywcze

 2 minuty

substancje-antyodzywcze-kuchniaOK

Nie są szkodliwe, o ile nie spożywa się ich w nadmiarze. Ale potrafią utrudnić wchłanianie składników odżywczych. Jak neutralizować działanie szczawianów, fitynianów, tanin i substancji goitrogennych występujących w produktach spożywczych?

Redukowanie działania fitynianów z ziaren i nasion roślin strączkowych

Kwas fitynowy z ziaren i nasion roślin strączkowych można usunąć przez ich moczenie. A najkorzystniejszą drogą eliminacji kwasu fitynowego jest ich kiełkowanie oraz fermentacja z udziałem bakterii kwasu mlekowego.

Neutralizowanie substancji goitrogennych

Warzywa kapustne należy gotować bez przykrycia.

Niwelowanie szczawianów

  • Gotowanie szpinaku/szczawiu w wodzie i odlewanie jej po ugotowaniu warzyw.
  • Unikanie produktów zawierających znaczne ilości szczawianów w stosunku do wapnia (rabarbar, buraki, szpinak, kawa, herbata).
  • Stosowanie dodatku produktów będących dobrym źródłem wapnia do produktów o wysokiej zawartości szczawianów (np. mleka do herbaty, jajka, śmietany do zupy szczawiowej).

Jak ograniczyć działanie tanin?

Kluczowy będzie dodatek mleka lub soku z cytryny do herbaty.

Zobacz też