Profilaktyka osteoporozy według Funduszu

 2 minuty

osteoporoza

Osteoporoza, zwana „cichym złodziejem kości”, jest chorobą niewidoczną i podstępną. Polega na stopniowym zanikaniu tkanki kostnej. Pierwszym jej objawem jest złamanie. Czy można jej zapobiec? NFZ publikuje kompendium wiedzy na temat dolegliwości.

Osteoporoza w Polsce

Według raportu NFZ na osteoporozę choruje w Polsce ok. 2,1 mln osób, z czego 1,7 mln to kobiety. Wartość refundacji świadczeń z powodu złamań, które najczęściej przypisywane są osteoporozie w 2018 r., wyniosła 476 mln zł.

Dieta

Do ok. 30 r.ż. gromadzimy w kościach zapas wapnia, który nazywamy szczytową masą kostną. To najistotniejszy okres dla naszych kości. Ważna jest również odpowiednia dieta. Jeśli chcemy zapobiegać osteoporozie, powinniśmy jeść produkty bogate w wapń:

  • mleko,
  • sery,
  • jogurty,
  • maślanki,
  • kefiry,
  • twarożki.

Warto sięgać również po duże ilości świeżych lub gotowanych warzyw i owoców, tłuste ryby morskie zawierające kwasy omega-3, pieczywo razowe i wieloziarniste.

Dobrym źródłem wapnia w diecie są także:

  • ryby (np. sardynki, szprotki);
  • sezam, migdały, orzechy, mak;
  • soja, fasola, ciecierzyca, groch;
  • natka pietruszki, koperek, czosnek;
  • szpinak, brukselka, kapusta.

Z kolei nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego.

Więcej informacji na temat choroby znajdą Państwo TUTAJ.

źródło: Nfz.gov.pl