Letnie przekąski piknikowe

 5 minut

Agata Opiela
coach zdrowia, specjalistka ds. żywienia, promotorka zdrowego stylu życia, slow life, naturalnych metod leczenia, współpracuje z portalem eGaga.pl

Czas odpoczynku może być zdrową uczta dla podniebienia, dlatego warto zatroszczyć się o to, co położymy na naszym kocu. Co więc zapakować do piknikowego kosza? Dla głodomorów ciekawą odskocznią od tradycyjnych kanapek będą tortille, najlepiej domowej roboty z dowolnym nadzieniem – warzywnym lub z pokrojonymi i obsmażonymi wcześniej kawałkami mięsa. Świetnie sprawdzą się tarty, zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem, cukiniowe roladki, szaszłyki warzywne czy jarmużowe chipsy. Jeżeli warunki na to pozwalają, można pokusić się o sałatki, które są proste w przygotowaniu i niezbyt problematyczne w transporcie. Wielką ich zaletą są duże możliwości kombinacji. Warto zrezygnować z niezdrowych przekąsek i zamiast chipsów czy ciastek przygotować coś naprawdę dobrego. Gdy chcesz, aby na pikniku pojawił się deser, pomyśl o muffinkach z sezonowymi owocami czy o owocowych szaszłykach. Zamiast kolorowych, gazowanych napojów do popicia wszystkich tych smakołyków można zrobić domową lemoniadę – gasi pragnienie, jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i niedroga. Nie można też pominąć obowiązkowej pozycji piknikowego menu, czyli świeżych sezonowych owoców. Im więcej i różnorodniej, tym lepiej. Taki smaczny i zdrowy ekwipunek będzie dla wszystkich idealnym uświetnieniem czasu spędzonego razem na świeżym powietrzu.

Frittata szpinakowa z fasolką szparagową
Składniki: 1 kilogram świeżego szpinaku, 1 szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, 6 dużych jaj, 4 łyżki startego parmezanu, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, sól, pieprz
Przygotowanie: Ugotuj fasolkę, szpinak umyj i podduś na patelni z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno pokrojoną cebulą. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Pokrój odciśnięty szpinak z fasolką, dodaj do jajek i dobrze wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wlej powstałą masę. Poruszaj patelnią, żeby masa się równomiernie rozłożyła i smaż ok. 10-12 minut, aż spód się zetnie i zrumieni. Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i odwróć patelnię do góry dnem, by przełożyć frittatę na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń ją z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony. Podawaj na gorąco lub na zimno. W tej wersji najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.

***

Świetna potrawa na piknik. Jej głównym składnikiem są jajka. Parmezan można zastąpić fetą lub kozim serem, a szpinak – cukinią, zielonym groszkiem lub ugotowanym brokułem.

Zobacz też