Aktualności

13.04.2015

1 minuta

„Słoneczna witamina” zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy

źródło: Zdrowie.dziennik.pl

Do tych wniosków doszli naukowcy z University of Malaga (wyniki badań z udziałem 148 osób opublikowali na łamach „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”), o czym donosi serwis Zdrowie.dziennik.pl. Zaobserwowali oni, że osoby, które mają niski poziom witaminy D, są bardziej narażone na cukrzycę typu 2. Częściej diagnozuje się u nich stan przedcukrzycowy i zespół metaboliczny, jak również częściej mają one nadwagę lub otyłość w porównaniu z osobami, które mogą pochwalić się prawidłowym poziomem witaminy D. Jak przekonują autorzy badania, witamina D bierze udział w metabolizowaniu glukozy, stąd jej znaczący wpływ na wystąpienie cukrzycy. Okazuje się, że nawet osoby szczupłe z niedoborem słonecznej witaminy częściej cierpią na cukrzycę niż otyłe, ale z witaminą D w normie.


Autor: „Łukasz Kuźmiński”
redaktor naczelny „Farmacji Praktycznej”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Maleje spożycie warzyw i owoców w Polsce

Następny artykuł

Słowo „psychiatra” to wciąż powód do wstydu

Polecane dla Ciebie

Szkolenia