Aktualności

03.11.2009

1 minuta

Odkryto przyczynę celiakii

Naukowcy z Uniwersytetu w Oslo badali ludzi posiadających antygen zgodności tkankowej o nazwie HLA-DQ2.5, o których wiadomo, że są obarczeni najwyższym ryzykiem zachorowania na celiakię. Interesowało ich, dlaczego ryzyko dla tych osób jest większe niż dla posiadaczy podobnej wersji genu HLA-DQ2.2. Okazało się, że między antygenami występuje niewielka różnica pojedynczego aminokwasu budującego te białka. Różnica pozwala na bardziej stabilne wiązanie białek zbóż i ich dłuższą prezentację komórkom układu odpornościowego u ludzi z DQ2.5, co prowadzi w efekcie do nietolerancji glutenu.


Autor: „Redakcja”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Przeszczep ramienia od zmarłego dawcy

Następny artykuł

Chorzy na osteoporozę lekceważą lekarzy

Polecane dla Ciebie

Szkolenia