Aktualności

05.01.2010

1 minuta

Białe wino szkodzi zębom bardziej niż czerwone

Nie chodzi tu o rok produkcji, pochodzenie wina czy zawartość alkoholu, ale jego kwasowość. Naukowcy przez cały dzień trzymali zęby dorosłych osób w białym winie. Okazało się, że wymywało ono wapń i fosfor ze szkliwa na znaczną głębokość, bo nawet do 60 mikrometrów. Najbardziej szkodziły Rieslingi, ze względu na to, że mają najniższe pH. Według badaczy, bezpieczniejsze pod tym względem mogą być czerwone wina, takie jak Rioja czy Pinot noir. Jest też dobra wiadomość. „Francuska tradycja jedzenia różnych serów na deser albo podjadania ich podczas degustacji trunku może zapobiegać erozji szkliwa, gdyż sery zawierają duże ilości wapnia, który pomaga neutralizować atak kwasów na zęby” – komentują autorzy pracy.


Autor: Redakcja

Inne artykuły tego autora
Masz jeszcze
,
aby grać o nagrodę w tej edycji!
Sprawdź, w jakich aktywnościach
możesz jeszcze wziąć udział:
Masz jeszcze , aby grać o nagrodę w tej edycji! Sprawdź, w jakich aktywnościach możesz jeszcze wziąć udział:

Poprzedni artykuł

Rak prostaty boi się spacerów

Następny artykuł

Skandynawia zamyka solaria

Polecane dla Ciebie

Szkolenia