Skrót informacji
W upalne dni warto sięgać po napoje na bazie maślanki, jogurtu i kefiru czy odtłuszczonego mleka z dodatkiem owoców i warzyw. Osobom aktywnym przyda się przygotowany samodzielnie napój izotoniczny. Pragnienie doskonale ugaszą też rozcieńczone soki, smoothies i koktajle bez cukru.
Koktajl truskawkowo-malinowy
Składniki: jogurt naturalny (małe opakowanie), truskawki świeże lub mrożone (garść), maliny świeże lub mrożone (garść), kilka borówek do przybrania
Przygotowanie: Składniki zblendować.
Koktajl jest doskonałą i zdrową przekąską, a ponadto cennym źródłem wapnia i witaminy C.
Smoothie z banana i awokado
Składniki: 1/2 awokado, mały banan, kilka kostek lodu, kilka listków mięty
Przygotowanie: Składniki zblendować.
Smoothie z banana i awokado wspaniale orzeźwia, do tego jest doskonałym źródłem potasu.
Smoothie szpinakowo-pietruszkowo-jabłkowy z dodatkiem kiwi
Składniki: szpinak (garść), natka pietruszki (łyżka), jabłko lub mętny sok jabłkowy (1/2 szklanki), kilka kostek lodu, kiwi
Przygotowanie: Składniki zblendować.
Warzywno-owocowe smoothie świetnie orzeźwia. Jest także źródłem żelaza i sprzyjającej jego wchłanianiu witaminy C.
Arbuzowe smoothie
Składniki: szklanka arbuza w kawałkach, kilka kostek lodu, miód (do smaku), tarty imbir (do smaku)
Przygotowanie: Składniki zblendować.
Arbuzowe smoothie doskonale orzeźwia i nawadnia zwłaszcza w upalne dni.
Całodzienny jadłospis w stanie przedcukrzycowym
Ksylitol w kuchni