Życie jest piękne

10.08.2018

2 minuty

Zdrowe orzeźwienie

Skrót informacji

W upalne dni warto sięgać po napoje na bazie maślanki, jogurtu i kefiru czy odtłuszczonego mleka z dodatkiem owoców i warzyw. Osobom aktywnym przyda się przygotowany samodzielnie napój izotoniczny. Pragnienie doskonale ugaszą też rozcieńczone soki, smoothies i koktajle bez cukru.


Domowy napój izotoniczny
Składniki: 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki gorącej wody (do rozpuszczenia soli i miodu), 1/4 soku z jabłek lub pomarańczy, 2 łyżki stołowe soku z cytryny, 3 szklanki zimnej wody
Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Koktajl truskawkowo-malinowy
Składniki: jogurt naturalny (małe opakowanie), truskawki świeże lub mrożone (garść), maliny świeże lub mrożone (garść), kilka borówek do przybrania
Przygotowanie: Składniki zblendować.
Koktajl jest doskonałą i zdrową przekąską, a ponadto cennym źródłem wapnia i witaminy C.

Smoothie z banana i awokado
Składniki: 1/2 awokado, mały banan, kilka kostek lodu, kilka listków mięty
Przygotowanie: Składniki zblendować.
Smoothie z banana i awokado wspaniale orzeźwia, do tego jest doskonałym źródłem potasu.

Smoothie szpinakowo-pietruszkowo-jabłkowy z dodatkiem kiwi
Składniki: szpinak (garść), natka pietruszki (łyżka), jabłko lub mętny sok jabłkowy (1/2 szklanki), kilka kostek lodu, kiwi
Przygotowanie: Składniki zblendować.
Warzywno-owocowe smoothie świetnie orzeźwia. Jest także źródłem żelaza i sprzyjającej jego wchłanianiu witaminy C.

Arbuzowe smoothie
Składniki: szklanka arbuza w kawałkach, kilka kostek lodu, miód (do smaku), tarty imbir (do smaku)
Przygotowanie: Składniki zblendować.
Arbuzowe smoothie doskonale orzeźwia i nawadnia zwłaszcza w upalne dni.


Autor: „prof. UPP dr hab. Joanna Bajerska”
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, specjalista dietetyk zakresu żywienia człowieka

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Całodzienny jadłospis w stanie przedcukrzycowym

Następny artykuł

Ksylitol w kuchni

Polecane dla Ciebie

Szkolenia