W Internecie znalazłam kilka przepisów na doskonałe orientalne potrawy – Państwu polecam te osobiście sprawdzone. Przepis na wspaniałego kurczaka po indyjsku oraz wyśmienite sosy, które z pewnością będą do nie - go wybornym dodatkiem.
Przygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać nią piersi z kurczaka na minimum 3 godz. (ja zostawiłam na całą noc). Kawałki kurczaka piec na wysmarowanej masłem blaszce, aż do mocnego zrumienienia. Dzięki marynacie mięso jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Podaję je z ryżem basmati i pomidorowym sosem.
Przygotowanie:Zmiksować pomidory z czosnkiem i przyprawami, gotować na małym ogniu z masłem i gęstym mleczkiem kokosowym. Dosolić do smaku (w ten sam sposób przyrządziłam dorsza, był doskonały, podałam go z ryżem i chutney’em).
Przygotowanie: W rondlu rozgrzać olej i zeszklić w nim cebulę. Dodać imbir, czosnek, chilli, curry i wiórki kokosowe. Podsmażać przez parę minut, aż wiórki lekko się przyrumienią. Dodać pomidory, cukier i ocet balsamiczny. Gotować bez przykrycia na małym ogniu 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
Słodki róż Parmy
Ej, kulig, kulig!