Agata Opiela
specjalistka ds. żywienia zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, slow life, naturalnych metod leczenia, współpracuje z Magazynem Gaga i portalem eGaga.pl
Brak drugiego śniadania w pracy sprawia, że głód, który dopada nas po 2-3 godzinach od jej rozpoczęcia, może zmusić nas do zakupu niezdrowego jedzenia. Aby temu zapobiec, warto samodzielnie przygotować w domu drugie śniadanie do pracy. Przy odrobinie wysiłku może być ono wartościowe i urozmaicone, a jego przygotowanie zajmie nie więcej niż kilka minut.
Zasady zdrowego jedzenia w pracy:
Granola
Składniki: 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki ziaren słonecznika, garść siemienia lnianego, 1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki rodzynek niesiarkowanych, 1/2 szklanki miodu lub innego ulubionego płynnego słodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, starte jabłko, jogurt naturalny
Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię razem z miodem i jabłkiem, mieszamy i podpiekamy kilka minut, aż płatki zaczną się rumienić. Ostudzoną granolę przekładamy do słoiczka. W pracy można ją jeść z jogurtem naturalnym lub maślanką.
Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców z dodatkiem miodu. To propozycja dużo smaczniejsza i zdrowsza od kupowanych w sklepie gotowych musli, ponieważ nie zawiera żadnych dodatków, a co najważniejsze można ją zrobić według własnych upodobań, używając ulubionych składników. To takie musli szyte na miarę, które zachwyci najbardziej wymagających. Jej zaletą jest to, że można zrobić większą ilość i trzymać w szklanym słoju. Latem danie można urozmaicić, dodając sezonowe owoce.
Kanapki z pastą z białej fasoli
Składniki: puszka białej fasoli, pół słoika pomidorów suszonych w zalewie, ząbek czosnku, sól, oliwa
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, dodajemy oliwę, jeśli pasta jest zbyt gęsta. Doprawiamy do smaku. Pastę nakładamy na małe kawałki pieczywa najlepiej pełnoziarnistego.
Z fasolą warto się zaprzyjaźnić. Wszystkie jej odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Ma go więcej niż mięso (12-13 proc.). Dodatkowo jest bogata w potas, wapń i fosfor, jest także dobrym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1. Fasola może być składnikiem wielu wspaniałych dań. Również śniadaniowych. Pasta z białej fasoli może być bazą do stworzenia swojej własnej śniadaniowej pasty. Do zmiksowanej fasoli można dodawać ulubione dodatki, tworząc niepowtarzalne smaki, np. suszone pomidory w zalewie, czosnek i posiekaną natkę pietruszki, zielone pesto, makrelę.
Cienie i blaski dorastania
Racjonalizm kontra wiara