Powieść Elizabeth Bard to historia młodej Amerykanki przeżywającej dwa namiętne romanse – z Bretończykiem Gwendalem i... francuską kuchnią. W najbardziej romantycznym z miast Elizabeth idzie na lunch z przystojnym Francuzem i już nigdy nie wraca do domu. Poznaje świat gwarnych targowisk, modnych bistro i femme fatale noszących rozmiar 34. Uczy się, jak patroszyć ryby i jak sufletem czekoladowym koić ataki tęsknoty za domem. Odkrywa też, że im lepiej zna się na francuskiej kuchni, tym lepiej rozumie się Paryż. Francuska kultura, jak się okazuje, do pewnego stopnia przypomina dojrzały ser – z zewnątrz widać jedynie sztywną otoczkę i dopiero przebijając się przez nią można dotrzeć do wspaniałego, półpłynnego, pikantnego wnętrza. Książka, choć doskonale wpisuje się w ramy gatunku reprezentowanego przez „Rok w Prowansji” czy „Pod słońcem Toskanii”, przynosi coś więcej niż opis blasków i cieni życia w Paryżu. Jest to bowiem opowieść o zakochiwaniu się, redefiniowaniu słowa „sukces” i o odkrywaniu tego, co naprawdę liczy się w życiu. I wreszcie o tym,co znaczy być szczęśliwym.
„Lunch w Paryżu”, Elizabeth Bard, Wydawnictwo Bukowy Las
Osoby, które za pośrednictwem strony www.farmacjapraktyczna.pl wyślą na adres:
redakcja@farmacjapraktyczna.pl
maila z hasłem: PARYŻ, mają szansę otrzymać książkę w prezencie.
Informujemy, że podane dane osobowe przetwarzane będą przez Polpharma Biuro Handlowe Sp. z o.o., z siedzibą w Warszawie przy ul. Bobrowieckiej 6, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101 poz. 926 ze zm.) w celu organizacji konkursu oraz w celu informowania o produktach i usługach spółek należących do Grupy Polpharma.
Każda osoba ma prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Podanie danych jest dobrowolne.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Polpharma Biuro Handlowe Sp. z o.o. w określonych powyżej celach.
Czesław Miłosz według Staszka Soyki
Jak komandos wśród drapieżników zamieszkał