Sprawnie funkcjonująca wątroba usuwa z krwi aż 99 proc. bakterii i szkodliwych związków. Gdy nie pracuje prawidłowo odczuwa się różne dolegliwości. Do tych najczęściej wymienianych należą: alergie, astma, bóle głowy, zaparcia, wzdęcia. Wątroba może też być odpowiedzialna za niektóre choroby skórne, takie jak łuszczyca, wysypki, czy trądzik. Ogólne złe samopoczucie i chroniczne zmęczenie również mogą być sygnałem, że to właśnie z naszą wątrobą dzieje się coś nie tak. Jeśli do tego pojawią się zażółcone oczy, cienie pod oczami, nieprzyjemny zapach skóry i obłożony nalotem język, czas udać się do lekarza specjalisty, który wykona odpowiednie badania.
O wątrobę trzeba dbać
I to równie pieczołowicie, jak o inne organy. Zdaniem lek. med. dr Henryka Kozala, kluczem do sukcesu jest odpowiednia zdrowa, lekkostrawna dieta, unikanie potraw tłustych, nafaszerowanych konserwantami, syntetycznymi barwnikami i aromatami. Należy jeść często i to w małych porcjach, zwiększyć wysiłek fizyczny, unikać stresu, dymu papierosowego i alkoholu, którego nadmiar może doprowadzić do zwapnienia wątroby i w konsekwencji do jej martwicy.
Wątrobie szkodzą też chemikalia, pestycydy, metale ciężkie, jak rtęć i ołów. Poza tym niszczą ją bytujące w przewodzie pokarmowym drożdżaki i pasożyty. No i oczywiście wirusy wywołujące różne odmiany żółtaczki.
Chora wymaga leczenia
Wypełniona tymi wszystkimi truciznami wątroba zaczyna chorować, a otaczająca ją torebka zwiększa objętość uciskając na inne organy, zwłaszcza żebra. Wtedy odczuwamy ból. Bo sama wątroba jest jedynym nieunerwionym organem i nie boli. Najczęstszą jej chorobą jest stłuszczenie, czyli nagromadzenie w jej komórkach tłuszczu. Dochodzi do tego na skutek wieloletniego spożywania alkoholu lub złego, zbyt obfitego w tłuszcz odżywiania. Szacuje się, że w Polsce problem ten dotyczy nawet 6 mln Polaków. Na szczęście wątroba ma fenomenalną zdolność regeneracji, jakiej nie wykazuje żaden inny organ i w ciągu zaledwie kilku miesięcy potrafi naprawić większość swoich komórek.
Wiosenne oczyszczanie
Wątrobę należy raz na jakiś czas oczyszczać, aby usunąć z niej toksyny i szkodliwe substancje. Najlepszą do tego porą jest wiosna. Terapeuta naturalny, biochemik Maja Błaszczyszyn poleca tę porę roku, ponieważ po zimie przybywa nam zwykle kilka kilogramów, gdyż jemy za tłusto i za dużo. Niezdrowemu odżywianiu towarzyszy też często mniejsza aktywność fizyczna. Wiosna poza tym działa na nasz organizm motywująco i wszelkie diety jest wówczas przeprowadzić łatwiej. Proponuje ona dietę doskonale oczyszczającą wątrobę i cały organizm opartą głównie na surowych owocach i warzywach, bogatych nie tylko w witaminy, ale również w błonnik. Przez pierwsze 2 dni należy jeść jeden rodzaj owocu, od 3-8 dnia wprowadzamy do naszego jadłospisu warzywa, 9 i 10 dnia można zjeść pierś kurczaka lub rybę oraz nabiał. Należy też pić chińską odchudzającą i bogatą w enzymy herbatę ninghong, która pomaga usunąć toksyny.
Maria Błaszczyszyn dodaje, że w przeprowadzaniu tej diety, tak jak i każdej innej, należy się kierować rozsądkiem i umiarem. Być też zdrowym, odpowiednio dużo pić i przede wszystkim nie głodować. Także po skończeniu diety nie wolno wracać od razu do niezdrowego tłustego objadania się i przez pierwsze dwa tygodnie po zakończeniu kuracji dostarczać organizmowi do 1000 kalorii dziennie. Zboża, nabiał, ryby i mięso należy wprowadzać do jadłospisu stopniowo. Zawsze pomocna może też być konsultacja z dietetykiem, który odpowie na wszelkie nasze pytania.
Zioła i ziołowe tabletki
Kurację oczyszczają warto wspomóc ziołami o działaniu hepatoprotekcyjnym, dostępnymi w wielu preparatach. Mają one w swoim składzie ostropest plamisty, imbir, kurkumę, lukrecję, mniszek lekarski, ziele karczochów. Zwłaszcza karczochy cenione są ze względu na ich wyjątkowe, regenerujące komórki wątroby właściwości. Choć dietę oczyszczającą wątrobę należy przeprowadzić raz w roku, przez cały rok, by cieszyć się zdrową wątrobą jak najdłużej należy pamiętać o przestrzeganiu następujących zasad.
Należy jeść owoce i warzywa, które są bogatym źródłem witamin, enzymów i błonnika. 30 proc. powinny stanowić warzywa i owoce surowe, resztą ugotowane na parze. Powinno się unikać tłuszczów, skór zwierzęcych, przetworzonego jedzenia, w tym niezdrowych fast foodów. Oczywiście wskazane są niewielkie ilości tłuszczu, ale zawartego w rybach lub też w olejach , np. lnianym czy sezamowym. Bardzo dobrze na komórki wątroby wpływają ziarna – pestki dyni, słonecznika, nasiona sezamu i orzechy. Trzeba też unikać sztucznych słodzików, jak i również cukru białego. Należy go zastąpić naturalnym cukrem zawartym w owocach, syropie ryżowym lub miodzie. Nie wolno zapomnieć o dostarczeniu organizmowi 2 litrów niegazowanej wody, soków warzywnych (z marchwi, selera i pietruszki, w stosunku: 270, 130 i 60 g) i ziołowych herbat, zwłaszcza zielonej.
Zdrowa i lekkostrawna dieta pozwoli nam nie tylko cieszyć zdrową wątrobą, ale także zachować zgrabną sylwetkę i zdecydowanie polepszyć nasze samopoczucie.