Można powiedzieć, że staropolska dieta kaszą stała. Później jej znaczenie zmniejszyło pojawienie się na naszych ziemiach obcych nowinek: ziemniaków, makaronu i ryżu. Dziś często to one królują na obiadowych półmiskach. Upodobania smakowe to kwestia bardzo indywidualna, nie powinniśmy jednak eliminować kaszy ze swojego jadłospisu. Wszystkie jej rodzaje zawierają cenne składniki mineralne, witaminy i błonnik, ale jeśli przyjrzymy się szczegółom, zobaczymy, jak różnią się pod względem właściwości.
Kasza jęczmienna – produkowana z jęczmienia, w polskiej kuchni jest najczęściej stosowaną kaszą. Stanowi doskonałe źródło witaminy PP, dzięki czemu pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także rozszerza naczynia krwionośne. Korzystnie wpływa również na problemy żołądkowe – zapobiega zaparciom, wzdęciom i innym zaburzeniom trawienia. Ma niebagatelny wpływ na stan cery.
Kasza gryczana – otrzymywana z gryki, jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera dużo białka o wysokiej wartości i strawności. Bogata jest ponadto w fosfor, potas i magnez, witaminy B1 i PP. Poleca się ją przy zaburzeniach czynności jelit, problemach z krążeniem, nadciśnieniu.
Kasza jaglana – powstaje z prosa, jest najstarszą ze znanych nam kasz. Ma znacznie mniejszą zawartość błonnika niż inne kasze, za to dużo białka, witamin z grupy B, miedzi i żelaza. Ponieważ nie zawiera glutenu, może być spożywana przez alergików. W jej składzie znajdziemy też dobrze działającą na stawy krzemionkę – związek rzadko spotykany w produktach spożywczych.
Kasza kukurydziana – z rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Dostarcza organizmowi witaminę E. Zawarte w niej białko nie jest zbyt cenne pod względem wartości odżywczych, ale za to nie uczula. Uważa się, że wzmacnia serce i przeciwdziała miażdżycy.
Kasza manna – pozyskiwana z pszenicy. Popularna jako posiłek dla małych dzieci oraz cierpiących na nadwrażliwość układu pokarmowego, schorzenia nerek, wątroby, trzustki i stany zapalne przewodu pokarmowego. Ma mało witamin, minerałów i błonnika, ale cechuje ją wysoka zawartość jodu i skrobi.
Kasza kuskus – otrzymuje się ją z pszenicy durum. Słynie z krótkiego czasu potrzebnego na jej przygotowanie – wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Jest lekkostrawna, szybko dodaje energii. Ma niewiele witamin i minerałów oraz błonnika, natomiast obfita w białko i węglowodany.
W krainie smaków
Leczniczy błysk