Życie jest piękne

12.10.2010

3 minuty

Jesienny przysmak, czyli ziemniak w roli głównej


Na słodko: marcepany z ziemniaków
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 szklanki cukru
- 75 g masła
- 2 opakowania aromatu migdałowego
- ok. 250 g kaszki mannej błyskawicznej
- czekolada do polania pralinek
- migdały do dekoracji
- 50g likieru amaretto
- 90g masy marcepanowej (startej na tarce)
- do podstawowej masy można dodać mielone migdały lub orzechy.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Do rozpuszczonego masła dodać cukier. Mieszając doprowadzić do powstania płynnej jednolitej masy, a następnie mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziemniaki, wlać olejki migdałowe i mieszając, dosypywać kaszkę do takiej gęstości, która pozwoli uformować kulki. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia masy. Z zimnej masy uformować kulki. Ułożyć na tacy i polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce.

Na ostro: ziemniaki po bombajsku
Składniki:
- 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- olej słonecznikowy
- 1 czubata łyżka ziaren czarnej gorczycy
- szczypta kminu rzymskiego
- 1 czubata łyżka kurkumy
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka mieszanki garam masala
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżki masła
- pęczek świeżych liści kolendry i sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Wsypać czubatą łyżkę ziaren czarnej gorczycy (uwaga strzela!) i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala oraz łyżeczkę chilli w proszku. Obrać ostudzone ziemniaki, przekroić je na pół, jeszcze raz na pół, a potem na trzy części. Obrać 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce i wrzucić na patelnię. Dodać masło, przez chwilę podsmażyć sos i dodać pokrojone ziemniaki oraz posiekane liście kolendry. Ja po przełożeniu na talerz posypuję solą do smaku. Ostre i smaczne.

Po hiszpańsku: tortilla de patatas
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać ziemniaki i smażyć aż staną się miękkie. Jajka roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Ziemniaki z patelni przełożyć do miski z jajkami i dokładnie wymieszać. Całość wlać ponownie na patelnię z oliwą i smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia. Z pomocą dużego, płaskiego talerza lub okrągłej deski do krojenia przełożyć tortillę na drugą stronę i ponownie smażyć do zarumienienia. Ciepła tortilla najlepiej smakuje ze szklanką zimnego kefiru, maślanki lub z sosem tzaziki.


Autor: „Redakcja”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Gdy zima za pasem, czyli pożegnanie lata

Następny artykuł

Panieńskie figle, czyli odwieczny ambaras

Polecane dla Ciebie

Szkolenia