Na ostro: ziemniaki po bombajsku
Składniki:
- 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- olej słonecznikowy
- 1 czubata łyżka ziaren czarnej gorczycy
- szczypta kminu rzymskiego
- 1 czubata łyżka kurkumy
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka mieszanki garam masala
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- 2 łyżki masła
- pęczek świeżych liści kolendry i sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Wsypać czubatą łyżkę ziaren czarnej gorczycy (uwaga strzela!) i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala oraz łyżeczkę chilli w proszku. Obrać ostudzone ziemniaki, przekroić je na pół, jeszcze raz na pół, a potem na trzy części. Obrać 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, zetrzeć na drobnej tarce i wrzucić na patelnię. Dodać masło, przez chwilę podsmażyć sos i dodać pokrojone ziemniaki oraz posiekane liście kolendry. Ja po przełożeniu na talerz posypuję solą do smaku. Ostre i smaczne.
Po hiszpańsku: tortilla de patatas
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę lub cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać ziemniaki i smażyć aż staną się miękkie. Jajka roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Ziemniaki z patelni przełożyć do miski z jajkami i dokładnie wymieszać. Całość wlać ponownie na patelnię z oliwą i smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia. Z pomocą dużego, płaskiego talerza lub okrągłej deski do krojenia przełożyć tortillę na drugą stronę i ponownie smażyć do zarumienienia. Ciepła tortilla najlepiej smakuje ze szklanką zimnego kefiru, maślanki lub z sosem tzaziki.
Gdy zima za pasem, czyli pożegnanie lata
Panieńskie figle, czyli odwieczny ambaras