autorka: Agata Opiela
specjalista ds. żywienia zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, slow life, naturalnych metod leczenia, współpracuje z Magazynem Gaga i portalem eGaga.pl
W okolicy południa najbardziej aktywny jest nasz mózg, który – aby móc efektywnie pracować – potrzebuje paliwa. Jeżeli nie spożyjemy zrównoważonego śniadania, mózg nie dostanie odpowiedniej dawki paliwa w postaci glukozy i w godzinach południowych możemy poczuć senność i spadek koncentracji. Dobrze zbilansowane śniadanie powinno zawierać nierafinowane węglowodany, których dobrym źródłem będą kasza, ryż, płatki zbożowe czy chleb pełnoziarnisty, a także białka, np. jajka, słonecznik, siemię lniane, sezam oraz tłuszcze najlepiej w postaci orzechów, pestek, nasion, masła czy olejów roślinnych. Jak w krótkim czasie przygotować śniadanie, które dostarczy tych składników? Oto niektóre propozycje na zdrowe, smaczne i rozgrzewające poranne posiłki.
Naleśniki orkiszowe z kremem orzechowo-czekoladowym z daktyli
Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej, 80 g płatków owsianych, 1 jajko, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1/4 szklanki cukru pudru (najlepiej trzcinowego), 1 łyżeczka sody, 1/4 szklanki oliwy, szczypta soli. Krem orzechowo-czekoladowy z daktyli: 1 szklanka daktyli niesiarkowanych, 1/2 kostki masła, 1 łyżeczka kakao, 1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych.
Przygotowanie:
Blenderem miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy naleśniki z dwóch stron, bez dodatku tłuszczu. Krem: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy opłukane i pokrojone daktyle, dolewamy wody, tak aby wszystkie daktyle były zanurzone i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy orzechy i kakao, miksujemy na gładką masę. Kremem smarujemy naleśniki orkiszowe.
***
Naleśniki orkiszowe to propozycja wymagająca nieco więcej czasu na przygotowanie, np. w weekend. Ale zrobienie podwójnej porcji pozwoli na odgrzanie ich następnego dnia, np. na podwieczorek. Naleśniki z orkiszowej mąki są bardziej elastyczne, łatwiej się smażą i są dużo bogatsze w smaku. Mąka orkiszowa uznawana za najzdrowszą ze wszystkich mąk (często pozytywnie testuje się ją u chorych na celiakię, mimo że zawiera gluten) doskonale łączy się w tym daniu z cennym i potrzebnym błonnikiem z płatków owsianych. Krem z daktyli i kakao (czas przygotowania: ok. 10 minut) pozwala dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, a przy tym uzyskać słodki smak bez użycia cukru.
Kasza jaglana z jabłkami
Składniki: szklanka kaszy jaglanej, 3 szklanki wody, rodzynki niesiarkowane, 3 jabłka pokrojone w kostkę, melasa z buraka cukrowego lub miód, pół łyżeczki cynamonu. Do posypania: migdały blanszowane, orzechy włoskie, żurawina.
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy przed ugotowaniem kilka razy, aby pozbyć się „goryczki”. Gotujemy z rodzynkami i cynamonem ok. 20 minut w stosunku 1 szklanka kaszy i 3 szklanki wody. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone jabłka. Słodzimy melasą lub miodem. Gotową kaszę posypujemy ulubionymi dodatkami. Dodatki do kaszy można komponować samodzielnie i w zależności od upodobań dodawać do gotowania, np. świeże gruszki, suszone daktyle, morele, owoce goji, a gotową kaszę posypywać kokosem, amarantusem ekspandowanym, pestkami dyni lub ulubionymi orzechami.
***
Kasza jaglana to produkt polecany na śniadanie przede wszystkim z powodu jej właściwości odkwaszających. To prawdziwa „bomba witaminowa”, do tego sycąca i lekkostrawna. Świetnie usuwa z organizmu gromadzące się toksyny, a zimą doskonale rozgrzewa. Jak żadna inna kasza usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (pojawiające się w różnego rodzaju infekcjach, podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli).
Słonecznikowa pasta z natką
Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika, pół pęczka natki pietruszki, sól, 3 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Słonecznik prażymy na patelni. Przestudzony słonecznik miksujemy z natką, dodajemy sól i oliwę. Najlepiej, aby w paście były wyczuwalne małe kawałki słonecznika, wtedy jest ona najsmaczniejsza. Gotową pastą smarujemy pełnoziarniste pieczywo, które zimą obowiązkowo opiekamy, np. w opiekaczu.
***
Kaloria kalorii nierówna – co warto wiedzieć?
Intymność w cyberświecie
Obywatele Stuhrowie w ogniu pytań