Tak smakują tylko wakacje…

 4 minuty

Roladki bakłażanowe (GRUZJA)

Składniki:

  • 500 g bakłażanów
  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki stołowe białego octu winnego
  • po 1 łyżeczce suszonej mielonej kolendry i nagietka
  • suszony mielony czerwony pieprz i sól do smaku
  • woda

Przygotowanie:
Orzechy włoskie rozgnieć z czosnkiem w moździerzu. Rozgniecione orzechy włoskie i czosnek włóż do miski, dodaj przyprawy, sól, ocet i 3-4 łyżki stołowe wody. Dokładnie wymieszaj. Bakłażany pokrój wzdłuż na 4 lub 5 części. Na rozgrzanym oleju usmaż bakłażany na średnim ogniu z obu stron. Zdejmij bakłażany z patelni i usuń nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Na każdym plastrze bakłażana rozsmaruj masę z orzechów. Złóż plastry bakłażana na pół dodając na wierzch jeszcze trochę masy z orzechów.

Sposób podawania:
Podawaj na zimno. Potrawę można ozdobić pietruszką, ale w wersji tradycyjnej posypywana jest nasionami granatu.

Strony: 1 2 3

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej