Życie jest piękne
Tak smakują tylko wakacje…
4 minuty
Roladki bakłażanowe (GRUZJA)
Składniki:
- 500 g bakłażanów
- 300 g orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- 3 łyżki stołowe białego octu winnego
- po 1 łyżeczce suszonej mielonej kolendry i nagietka
- suszony mielony czerwony pieprz i sól do smaku
- woda
Przygotowanie:
Orzechy włoskie rozgnieć z czosnkiem w moździerzu. Rozgniecione orzechy włoskie i czosnek włóż do miski, dodaj przyprawy, sól, ocet i 3-4 łyżki stołowe wody. Dokładnie wymieszaj. Bakłażany pokrój wzdłuż na 4 lub 5 części. Na rozgrzanym oleju usmaż bakłażany na średnim ogniu z obu stron. Zdejmij bakłażany z patelni i usuń nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Na każdym plastrze bakłażana rozsmaruj masę z orzechów. Złóż plastry bakłażana na pół dodając na wierzch jeszcze trochę masy z orzechów.
Sposób podawania:
Podawaj na zimno. Potrawę można ozdobić pietruszką, ale w wersji tradycyjnej posypywana jest nasionami granatu.