Tak smakują tylko wakacje…

 4 minuty

Tort „domek” (UKRAINA)

Składniki:

  • 1 kg wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 50 g cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru do posypania wiśni
  • krem: 100-150 g cukru, 700 g gęstej śmietany 30%

Przygotowanie:
Wiśnie wyłóż do miski, zasyp cukrem i odstaw, aby puściły sok. Śmietanę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło w temp. pokojowej utrzyj z solą i powoli dodaj cukier. Do masy dodaj śmietanę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć miękkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok. 40-60 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, lekko zagnieć i podziel na 15 jednakowych kawałków, z których uformuj kule. Każdą rozwałkuj w prostokąt o wymiarach 20×7 cm i wyłóż na niego wiśnie jedna przy drugiej. Starannie zagnieć brzegi, tworząc z ciasta rurkę. Gotowe rurki wyłóż na blachę wyłożoną papierem tak, aby miejsce łączenia ciasta znajdowało się na spodzie. Piecz w piekarniku w temp. 200 st. przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Następnie wyjmij i ostudź. Ubij mikserem schłodzoną śmietanę z cukrem do uzyskania sztywnej masy. W naczyniu umieść 5 upieczonych rurek. Posmaruj je kremem i umieść na wierzchu kolejne 4 rurki. Układaj kolejno 3, później 3 i na koniec 1 rurkę, przekładając warstwy kremem. Posmaruj tort pozostałą częścią kremu i udekoruj wiórkami czekoladowymi. Możesz użyć także do dekoracji siekanych orzechów lub kandyzowanych owoców. Tort wstaw do lodówki na 12 godzin.

Strony: 1 2 3

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej