Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią

 4 minuty

karmienie-piersia

Między 26 maja a 1 czerwca obchodzony jest Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią – przypomina Narodowy Fundusz Zdrowia.

Zalety karmienia piersią

Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla przyszłości niemowlęcia: zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, alergii i infekcji, wzmacnia odporność organizmu, nawet w dorosłym życiu. Pokarm kobiecy ma unikalne właściwości – zawiera wszystko, co jest potrzebne, by dziecko rozwijało się prawidłowo w pierwszym okresie życia, a jego skład dostosowuje się do potrzeb rosnącego malucha.

​Międzynarodowe standardy

Wiele światowych instytucji zajmujących się ochroną zdrowia uznaje karmienie piersią za standard w żywieniu niemowląt i małych dzieci. Należą do nich:

Światowa Organizacja Zdrowia,

  • UNICEF,
  • Amerykańska Akademia Pediatrii,
  • Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci,
  • Dyrektoriat Zdrowia Publicznego i Oceny Ryzyka Komisji Europejskiej.

W Polsce to z kolei:

  • Ministerstwo Zdrowia,
  • Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.

Korzyści nie do przecenienia

Eksperci zalecają karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze półrocze życia, a następnie wprowadzanie żywności uzupełniającej wraz z kontynuacją karmienia piersią do ukończenia drugiego roku życia lub dłużej. W zaleceniach nie ustalono górnej granicy trwania karmienia piersią, pozostawiając to decyzjom matki.

Karmienie piersią wynika z naszej natury i pomaga stworzyć unikatową więź z dzieckiem. Mleko matki dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników i wspomaga niedojrzałe funkcje jego ciała. Wspiera prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i poznawczy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.

Jak dotychczas nie udało się stworzyć mleka modyfikowanego, które wraz z wiekiem dziecka zmieniałoby swój skład oraz posiadałoby właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, enzymatyczne, hormonalne oraz stymulujące procesy rozwoju komórek i układów organizmu.

Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki:

  • białka,
  • tłuszcze,
  • cholesterol,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • cukry,
  • niezbędne minerały,
  • wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.

Tym, co czyni go wyjątkowym i unikalnym są czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon i wiele innych. Niemowlęta karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi lub otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.

Bezpośrednie korzyści z karmienia piersią dla mamy to:

  • nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem,
  • łagodniejszy przebieg połogu,
  • szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży,
  • mniejsze ryzyko depresji poporodowej.

Z kolei długofalowe korzyści zdrowotne to:

  • mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika,
  • w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra i zachorowaniem na osteoporozę,
  • mniejsze ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia po menopauzie.

Karmienie piersią to nie tylko korzyści dla dziecka i dla mamy, ale i dla całego społeczeństwa – zdrowotne, ekologiczne i ekonomiczne.

źródło: Nfz.gov.pl