Aktualności
Odżywianie w sezonie zimowym według ekspertów NFZ
2 minuty
Zimą może zmniejszyć się nasza aktywność fizyczna, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też nasz sposób odżywiania, mamy dostęp do mniejszych ilości świeżych warzyw i owoców. W tym okresie dobrą alternatywą mogą być kiszone i mrożone warzywa i owoce. Co ponadto?
Talerz zdrowego żywienia
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób. By im zapobiegać, warto kierować się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia.
Zgodnie z nimi:
- połowę posiłków powinny stanowić warzywa i owoce z przewagą warzyw;
- 1/4 posiłków produkty będące źródłem białka;
- 1/4 posiłków produkty zbożowe, pełnoziarniste;
- jako dodatek stosuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego).
Zimowe inspiracje
Na portalu Diety NFZ dostępne są e-booki zawierające propozycje posiłków i przekąsek na zimę. Eksperci NFZ zachęcają do wypróbowania przykładowych przepisów, które znajdą Państwo TUTAJ.
Więcej informacji znajdą Państwo TUTAJ.
źródło: Nfz.gov.pl