Menu na długowieczność

 1 minuta

antioxidants - antyoksydanty

Spis antyoksydantów opublikował Gary Williamson, profesor katedry żywności leczniczej (nutraceutyków) uniwersytetu w Leeds.

Wskazane antyoksydanty to:

  • jabłka,
  • jeżyny,
  • czarna herbata,
  • czernice,
  • brokuły,
  • chleb z otrębami,
  • wiśnie,
  • pomidory cherry,
  • kawa,
  • brusznice,
  • gorzka czekolada,
  • zielona herbata,
  • pomarańcze,
  • brzoskwinie,
  • śliwki,
  • maliny,
  • czerwone winogrona,
  • czerwona cebula,
  • szpinak,
  • truskawki.

 

Wniosek: lista prof. Williamsona jest listą antyoksydantów – pisze dziennik, podkreślając, że żywić się wyłącznie tymi produktami nie tylko nie sposób, lecz i nie wolno.