FoodSniffer wywęszy niebezpieczne związki w jedzeniu

 3 minuty

Urządzenie będzie przesyłało dane do specjalistów, którzy będą mogli potwierdzić czy dane stężenie substancji powoduje, że produkt powinien być np. usunięty z rynku. Planowane jest też stworzenie centralnej europejskiej bazy danych, do której będą trafiały informacje zebrane za pomocą urządzenia.

FoodSniffer ma 3 elementy. Jego „sercem” jest malutki chip, pokrywany specjalnymi związkami, które mają zdolność wychwytywania szkodliwych substancji. Właśnie nad takimi związkami pracują naukowcy z Krakowa. Taki chip będzie wkładany do trochę większego urządzenia podpinanego do smartfonu. Ostatnim elementem będzie aplikacja obsługująca cały system.

Koordynatorem przedsięwzięcia – o pełnej nazwie „FOOD Safety at the point of Needvia monolithic spectroscopic chip identIFyingharmFul substances in frEsh pRoduce” – jest jedno z greckich centrów badawczych. W pracach uczestniczą też naukowcy z Niemiec, Holandii, Francji, Hiszpanii, Finlandii.

„Już teraz współpracujemy z instytutami, które zajmują się bezpośrednio badaniami żywności oraz organizacjami zrzeszającymi dystrybutorów żywności. One wśród swoich klientów rozpowszechniają informacje o naszych pracach. Ostatecznego użytkownika na razie nie mamy” – wyjaśnił dr Rysz.

Strony: 1 2