Żywienie pacjenta z RZS

 2 minuty

Badania potwierdzają, że śródziemnomorski model żywienia poprawia jakość życia pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS). Zachęcamy do wypróbowania przepisów, które realizują zasady tej diety.

Paella śródziemnomorska
Składniki: mieszanka owoców morza (opakowanie), oliwa z oliwek (łyżka), papryka żółta (120 g/1/2 szt.), papryka czerwona (120 g/1/2 szt.), groszek cukrowy (55 g/garść), papryka zielona (120 g/1/2 szt.), pomidor (150 g/szt.), passata pomidorowa (1-2 szklanki), cebula (1/4 szt.), czosnek (ząbek), wino białe wytrawne (50 ml), ryż arborio (100 g), natka pietruszki (5 g/łyżeczka), szczypiorek (5 g/łyżeczka)
Przygotowanie: Paprykę, cebulę i pomidora pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, groszek cukrowy. Dodać passatę pomidorową, a następnie ryż i bulion warzywny i delikatnie gotować. Przyprawić do smaku, np. papryką wędzoną i szafranem. Następnie dodać owoce morza, wymieszać, delikatnie podgrzewać, aż ryż stanie się al dente. Potrawę podawać posypaną natką i szczypiorkiem.

Zupa krem z cukinii i zrumienionych płatków migdałów
Składniki na 8 porcji: cukinia (250 g/szt.), migdały płatki (20 g/2 łyżki), oliwa z oliwek (10 g/łyżka), jogurt naturalny (50 g/1/3 opakowania), czosnek (ząbek), wino białe wytrawne (50 ml), cebula (1/4 szt.), ser parmezan (5 g/łyżeczka), natka pietruszki (5 g/łyżeczka)
Przygotowanie: Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać tymianek i cukinię, zalać białym winem, poddusić. Dodać bulion warzywny i gotować do miękkości i następnie zblendować. Płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu. Zupę podawać z jogurtem, posypaną płatkami migdałów, parmezanem i natką pietruszki.

Kanapki z pastą z sardynek i suszonych pomidorów, z natką pietruszki
Składniki na 8 porcji: sardynki w sosie własnym (50 g), suszone pomidory (2 szt.), olej lniany (łyżka), natka pietruszki (łyżka), szczypiorek (łyżka), chleb żytni (2 kromki), papryka żółtka (1/2 szt.), rukola (garść)
Przygotowanie: Sardynki odcedzić. Składniki zmiksować, doprawić. Posypać natką i szczypiorkiem.