Rozgrzewająca kuchnia indyjska! Potrawa jest prosta w przygotowaniu, ale muszę przyznać, że zrobiła wrażenie. Uwielbiam słuchać tych pomruków zadowolenia, gdy moi goście delektują się przygotowanymi przeze mnie daniami.
Herbata z imbirem i cytryną
Składniki: herbata czarna, cytryna, świeży imbir, brązowy cukier.
Przygotowanie: W niedużym naczyniu umieszczam warstwami: pokrojoną w plastry cytrynę, pokrojony cieniutko świeży imbir i posypuję brązowym cukrem. Układam tyle warstw, ile zmieści się w naczyniu. Naczynie zamykam i odstawiam na kilka godzin. Cytrynę dodaję do świeżo zaparzonej herbaty. Tak sporządzony napój zaskakująco dobrze smakuje i wspaniale rozgrzewa.
Curry z dynią i krewetkami
Składniki: 1 papryczka chili, czerwona pasta chili, 3 łodygi trawy cytrynowej, 10 cm obranego i cieniutko pokrojonego świeżego imbiru, główka cienko pokrojonego czosnku, 2 pokrojone w kostkę cebule, 2 paczki mrożonych, dużych krewetek, 1 kg upieczonej w piekarniku i pokrojonej w kostkę dyni, 1 puszka śmietanki kokosowej (lub mleka kokosowego), puszka pokrojonych pomidorów, ryż Basmati, 2 łyżki masła, sól, rodzynki sułtańskie.
Przygotowanie: W dużym garnku z grubym dnem smażę na oleju dynię, dodaję imbir i czosnek i jeszcze chwilkę podsmażam. Dodaję zeszkloną na maśle cebulę, śmietanę lub mleczko kokosowe, pomidory, pastę chili, trawę cytrynową, posiekaną papryczkę, rodzynki i na końcu rozmrożone krewetki. Solę i duszę pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli potrawa jest zbyt wodnista, można ją zredukować, gotując bez przykrycia jeszcze ok. pół godziny. Curry podawać z ugotowanym tradycyjnie (nie w woreczkach) ryżem Basmati, który łagodzi jego ostry i wyrazisty smak.
Weekend w kratkę
Anyżowa lekkość bytu