Odchudzamy wigilijny stół

 7 minut

Pieczony dorsz z jabłkami i koprem włoskim

Składniki: 1 kg ryby (dorsz, karmazyn, okoń) lub 800 g filetu z tych ryb, 2 bulwy kopru włoskiego, 1 cebula, 2 jabłka, sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie: Rybę najpierw dobrze oczyść (odetnij płetwy, usuń łuski i ciemną skórę ze środka), potem krótko umyj (nie zostawiaj ryby na dłuższy czas w wodzie). Następnie zakwaś ją sokiem z cytryny lub octem ziołowym i pozostaw na ok. 15 min. do naciągnięcia (dzięki temu struktura mięsa wzmacnia się, a rybi zapach łagodnieje). W tym czasie pokrój w plastry koper włoski i z drobno pokrojoną cebulą podduś na maśle przez ok. 10 min. Jabłka starte na grubych oczkach wymieszaj z duszonymi warzywami. Przygotowane wcześniej ryby posól i ułóż na dużym kawałku papieru do pieczenia. Na ryby połóż uduszone warzywa z jabłkami. Rybę przykryj drugą połową papieru, końce zagnij dwa razy, żeby papier nie otwierał się w trakcie pieczenia. Piecz ok. 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed podaniem rybę posyp siekaną pietruszką.

***

Ryby są źródłem cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które usprawniają pracę mięśnia sercowego oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń. Eksperci od żywienia uważają, że powinniśmy je spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu. Chociaż w Polsce jada się ich zbyt mało, jednak podczas kolacji wigilijnej zwykle znajdują się na naszych stołach. Niestety w niezbyt zdrowej wersji. Tradycyjnie potrawy rybne – jak smażony karp czy śledzie w oleju – zawierają bardzo dużo tłuszczu. Alternatywą jest ryba pieczona w pergaminie, która jest daniem o niskiej zawartości tłuszczu, a sposób przygotowania sprawia, że smaki ryby i warzyw przenikają się nawzajem.

Sałatka ze śledziem i jarmużem

Składniki: duży pęczek jarmużu, słoik śledzi w oleju, słoik suszonych pomidorów, orzechy włoskie; sos: 6 łyżek oliwy, łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny

Przygotowanie: Jarmuż umyj i podziel na małe kawałki, usuwając grube łodygi. Śledzie umyj z oleju i osusz. Następnie śledzie i suszone pomidory pokrój na nieduże paski. Przygotuj zalewę. W kubku dokładnie wymieszaj wszystkie jej składniki. Jarmuż, śledzie i pomidory delikatnie wymieszaj z zalewą. Gotową sałatkę posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

***

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzia. Proponuję smaczną i kolorową sałatkę śledziową. Miękki śledź w połączeniu z twardawym jarmużem i suszonymi pomidorami to prawdziwa, zdrowa uczta dla podniebienia.

Strony: 1 2

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej