Aktualności

26.06.2025

3 minuty

Nowy standard żywienia w szpitalach – projekt rozporządzenia trafił do konsultacji publicznych

Nowość!

Skrót informacji

Do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, które wprowadzi jednolite standardy żywienia pacjentów w podmiotach leczniczych wykonujących działalność w rodzaju świadczeń szpitalnych. Celem nowych regulacji jest zapewnienie pacjentom zdrowych, odpowiednio zbilansowanych, dostosowanych do stanu zdrowia posiłków – przygotowywanych zgodnie z aktualną wiedzą medyczną i zasadami dietetyki.

Dobrze odżywiony pacjent

Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu to nie dodatek, lecz integralna część procesu leczenia. Dobrze odżywiony pacjent szybciej wraca do zdrowia, rzadziej doświadcza powikłań i krócej przebywa w szpitalu. To przekłada się nie tylko na lepszy stan fizyczny i psychiczny pacjentów, ale również na obniżenie całkowitych kosztów leczenia.

Nowe przepisy określają m.in.:

  • jednolitą nomenklaturę i kody diet szpitalnych,
  • charakterystykę diet dla dorosłych, dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących,
  • wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych dla poszczególnych diet,
  • szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.

Posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyków, a lekarze – biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta oraz ocenę jego stanu odżywienia – decydować będą o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach (po ewentualnej konsultacji z dietetykiem).

Dieta będzie dostosowywana nie tylko do potrzeb zdrowotnych pacjenta, ale – jeśli pozwoli na to jego stan zdrowia – również do jego przekonań światopoglądowych (np. wybory związane z wegetarianizmem).

Transparentność i kontrola

Szpitale będą zobowiązane do regularnej weryfikacji jakości posiłków – m.in. poprzez okresowe badania laboratoryjne oraz zbieranie opinii pacjentów. Każdy podmiot leczniczy będzie musiał utworzyć zakładkę „Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej, gdzie publikowane będą:

  • stosowane jadłospisy,
  • wyniki badań laboratoryjnych,
  • materiały edukacyjne oparte na rzetelnej wiedzy naukowej,
  • możliwość zgłaszania uwag przez pacjentów.

Wpływ na rynek usług żywieniowych

Nowe przepisy będą obowiązywać także w przypadku, gdy żywienie w szpitalu realizowane jest przez firmy cateringowe. Oznacza to konieczność dostosowania ofert i umów do standardów wynikających z rozporządzenia. W dłuższej perspektywie zmiany te mogą pozytywnie wpłynąć na rozwój rynku wysokiej jakości usług żywieniowych, także w segmencie mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw.

Na spełnienie nowych standardów żywienia szpitale otrzymają dodatkowe środki finansowe. Warto podkreślić, że nie wpłynie to negatywnie na poziom finansowania innych świadczeń opieki zdrowotnej.

Termin składania uwag upływa 15 lipca 2025 r.

Z treścią projektu można zapoznać się na stronie Rządowego Centrum Legislacji.


Autor: Farmacja Praktyczna

Nowoczesne medium branży farmaceutycznej. 78% farmaceutów wskazuje na „Farmację Praktyczną” jako najbardziej rozpoznawany magazyn w segmencie magazynów branżowych adresowanych do pracowników aptek.

Inne artykuły tego autora

źródło: Gov.pl

Masz jeszcze
,
aby grać o nagrodę w tej edycji!
Sprawdź, w jakich aktywnościach
możesz jeszcze wziąć udział:
Masz jeszcze , aby grać o nagrodę w tej edycji! Sprawdź, w jakich aktywnościach możesz jeszcze wziąć udział:

Poprzedni artykuł

Bliżej siebie – młodzież o zdrowiu psychicznym w cyfrowym świecie

Następny artykuł

Konsultacje publiczne Krajowego Programu Działań wobec Chorób Otępiennych na lata 2025-2030

Polecane dla Ciebie

Szkolenia