Dieta na przekór jesiennej chandrze

 4 minuty

Pasta z wędzonej makreli i jajek ze szczypiorkiem

Składniki: 1 wędzona makrela, 4-5 jaj, pęczek szczypiorku, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, sól i pieprz do smak

Przygotowanie: Z makreli usuwamy ości i dzielimy ją na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makreli. Szczypiorek drobno kroimy i mieszamy z makrelą i jajkami oraz jogurtem i majonezem. Pastę doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowana pasta świetnie smakuje z pieczywem razowym na naturalnym zakwasie.

***

Tłusta ryba, jaką jest makrela, dostarcza cennych kwasów omega-3, witaminy B12 oraz B6. Kwasy te mają działanie przeciwzapalne, dlatego też chronią komórki mózgu przed uszkodzeniami. Jajka natomiast zawierają lecytynę oraz witaminę D, w przypadku której udowodniono, że zapobiega depresji i poprawia nastrój.

Budyń jaglany z bananem i orzechami

Składniki (na jedną porcję): 30 g kaszy jaglanej, 230 ml mleka 1,5% tłuszczu, łyżeczka miodu, czubata łyżeczka masła, średni banan dwa włoskie orzechy

Przygotowanie: Kaszę bardzo dokładnie mielimy na mąkę (np. w młynku do kawy). Wrzucamy ją do garnka razem z mlekiem, miodem i masłem. Doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i tak gotujemy aż do zgęstnienia (ok. 10 minut) – cały czas mieszając, aby całość się nie przypaliła. Podajemy z pokrojonym bananem i rozłupanymi orzechami.

***

Na zimne jesienne wieczory odpowiedni będzie zdrowy, słodki deser. Kasza jaglana, która jest bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu oraz cynku, w połączeniu z antydepresyjnym owocem, jakim jest banan i orzechami, świetnie wzmocni pracę naszego mózgu.

Strony: 1 2

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej