Brudne ręce przyczyną aż 70% zatruć pokarmowych

 5 minut

Na skórze rąk są dwie warstwy mikroflory. Pierwsza jest właściwą fizjologiczną, która z człowiekiem jest na stałe, ta mikroflora namnaża się w fałdach skórnych, w mieszkach włosowych, w gruczołach łojowych i potowych i ona właśnie zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie skóry. Nie należy jej usuwać. Inaczej jest, gdy przybywamy w warunkach ekstremalnych, innych niż przeciętne np. w szpitalach wtedy się ją usuwa stosując płyny czy preparaty odkażające.

Drugą grupą jest mikroflora, którą nabywamy poprzez kontakt ze środowiskiem, ona jest dla nas ‘obca’, jeśli będzie się namnażać może powodować infekcje. I to ona w przypadku niemycia rąk przed przystąpieniem do przygotowywaniu posiłku, może prowadzić do zatruć pokarmowych.

Jak podkreśliła mikrobiolog Marzena Lenkiewicz kobiety mają takie przeświadczenie, że to właśnie one w odróżnieniu od mężczyzn bardziej dbają o higienę, bo częściej myją dłonie. Jednak według naukowców z Uniwersytetu w Kolorado to na dłoniach mężczyzn jest mniej mikroorganizmów. Powodem jest to, że odczyn skóry dłoni mężczyzn jest bardziej kwaśny niż dłoni kobiet, mikroorganizmy zaś nie lubią środowiska kwaśnego. “Natura wyposażyła mężczyzn w naturalną broń, może przewidując, że będą mniej dbać o higienę”- podkreśliła specjalistka.

Mało tego, gdy porównano ręce ludzi różnych profesji to okazało się, że pracownicy biurowi czy umysłowi mają mikrobiologicznie ‘brudniejsze’ ręce niż pracownicy wykonujący prace fizyczne. Wynika to z prostego względu – praca fizyczna jest związana z zabrudzeniami widocznymi ‘gołym okiem’ dlatego pracujący w tych warunkach myją ręce częściej.

Pracownicy umysłowi, zaś wbrew przekonaniu, wcale nie pracują w czystych warunkach. To właśnie na długopisach, klawiaturach komputerów czy komputerowych myszach aż roi się od bakterii. Tych może być nawet 400 razy więcej niż na desce klozetowej. Mamy świadomość, by właśnie tę deskę od czasu do czasu umyć natomiast większość z nas nie dopuszcza nawet myśli, że właśnie te biurowe przedmioty należy systematycznie myć – podkreśliła mikrobiolog Danuta Rostek.

Inne badania dotyczące obecności bakterii wykazały, że tylko 17% drobnoustrojów występuje zarówno na prawej jak i lewej dłoni. Pozostałe mikroorganizmy występują tylko na prawej albo tylko na lewej ręce. Wynika to z tego, że inne czynności wykonujemy ręką prawą, a inne ręką lewą.

Według specjalistów nasza dłoń może być naszym osobistym podpisem. Mając na niej specyficzną, charakterystyczną tylko dla nas mikroflorę pozostawiamy na powierzchni podobnie jak w przypadku linii papilarnych nasz indywidualny ślad.

Strony: 1 2