źródło: Rynekaptek.pl
Zdaniem Sandy Ataniel, komosa ryżowa, amarantus, pszenica: płaskurka, samopsza i orkisz, a także proso – to bogate w składniki odżywcze i mineralne stare odmiany zbóż, przeżywają obecnie swój renesans. Produkty zbożowe jeszcze do niedawna były u podstawy piramidy żywieniowej i – zdaniem ekspertki – choć teraz wyparły je warzywa i owoce, jednak to nie znaczy, że są mniej ważne. Nadal powinny stanowić główne źródło energii – razem z warzywami i owocami – bowiem są doskonałym źródłem węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B: B1 i B2, a także kwas foliowy i niacynę.
Zboża są także głównym źródłem błonnika pokarmowego, który zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, w tym m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, pomaga utrzymać masę ciała, zmniejsza wchłanianie cholesterolu czy występowanie zaparć.
W produktach zbożowych współcześnie dominują pszenica zwyczajna, żyto, pszenżyto, jęczmień, gryka czy owies, ale – ze względu na pandemię otyłości i chorób cywilizacyjnych – widoczny jest powrót do starych odmian zbóż znanych od kilku tysięcy lat.
Boli cię ząb lub dziąsło? Uważaj na serce
Liczba zakażonych HIV jest co najmniej trzykrotnie większa, niż podają oficjalne statystyki