Skrót informacji
Politechnika Opolska uruchamia od nowego roku kierunek studiów łączący wiedzę o odżywaniu i o promocji zdrowia z wymogami stawianymi przez technologię żywności – poinformowała rzeczniczka prasowa uczelni, o czym donosi serwis Naukawpolsce.pl.
Studenci tego kierunku zdobędą wiedzę m.in. z: dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych; z żywienia zbiorowego; z psychologii i psychodietetyki; z systemów jakości i bezpieczeństwa żywności; z najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności; metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa, a także z biotechnologii, toksykologii i higieny żywności; technologii produkcji potraw i ich przygotowania według konkretnych diet; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu; anatomii i fizjologii człowieka czy z podstaw immunologii i klinicznego zarysu chorób.
Podczas studiów licencjackich (trzyletnich dziennych lub zaocznych) student będzie miał do wyboru specjalizacje takie, jak dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Zdaniem prof. Dominiki Matuszek z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki pozwoli to na wybór ścieżki zawodowej po zakończeniu studiów.
Co zrobić, gdy eWUŚ świeci się na czerwono?
Borelioza i kleszczowe zapalenie mózgu – bieżące dane na temat zachorowań