Aktualności

12.09.2024

2 minuty

Opublikowano rozporządzenie o rozpuszczalnikach ekstrakcyjnych stosowanych w produkcji żywności

Nowość!

Skrót informacji

Rozporządzenie Ministra Zdrowia określające maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości pierwiastków szkodliwych dla zdrowia w rozpuszczalnikach ekstrakcyjnych zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw. Zawarte w nim przepisy wejdą w życie 25 września 2024 r.

Produkcja żywności – wykaz rozpuszczalników

Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności lub składników żywności, zawiera również warunki stosowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych, szczegółowe wymagania w zakresie ich oznakowania oraz kryteria czystości rozpuszczalników ekstrakcyjnych.

Z rozporządzenie wynika m.in., że maksymalny dopuszczalny poziom zawartości arsenu lub ołowiu w rozpuszczalniku ekstrakcyjnym nie może przekraczać 1 mg/kg. Wykaz rozpuszczalników dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności lub składników żywności zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną został zawarty w załącznikach do dokumentu.

Dostosowanie do unijnej dyrektywy

Rozporządzenie dostosowuje przepisy do wymogów dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady z 2009 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności. (PAP)


Autor: „Farmacja Praktyczna”

Nowoczesne medium branży farmaceutycznej. 78% farmaceutów wskazuje na „Farmację Praktyczną” jako najbardziej rozpoznawany magazyn w segmencie magazynów branżowych adresowanych do pracowników aptek.

Inne artykuły tego autora

źródło: PAP


Poprzedni artykuł

MZ planuje zmiany dotyczące raportowania szczepień ochronnych

Następny artykuł

Czy Polska jest liderem w walce z fałszowaniem leków?

Polecane dla Ciebie

Szkolenia