Aktualności

14.12.2023

1 minuta

Odżywianie w sezonie zimowym według ekspertów NFZ

Skrót informacji

Zimą może zmniejszyć się nasza aktywność fizyczna, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też nasz sposób odżywiania, mamy dostęp do mniejszych ilości świeżych warzyw i owoców. W tym okresie dobrą alternatywą mogą być kiszone i mrożone warzywa i owoce. Co ponadto?

Talerz zdrowego żywienia


Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób. By im zapobiegać, warto kierować się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia.

Zgodnie z nimi:


  • połowę posiłków powinny stanowić warzywa i owoce z przewagą warzyw;

  • 1/4 posiłków produkty będące źródłem białka;

  • 1/4 posiłków produkty zbożowe, pełnoziarniste;

  • jako dodatek stosuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego).


Zimowe inspiracje


Na portalu Diety NFZ dostępne są e-booki zawierające propozycje posiłków i przekąsek na zimę. Eksperci NFZ zachęcają do wypróbowania przykładowych przepisów, które znajdą Państwo TUTAJ.

Więcej informacji znajdą Państwo TUTAJ.


Autor: „Farmacja Praktyczna”

Nowoczesne medium branży farmaceutycznej. 78% farmaceutów wskazuje na „Farmację Praktyczną” jako najbardziej rozpoznawany magazyn w segmencie magazynów branżowych adresowanych do pracowników aptek.

Inne artykuły tego autora

źródło: Nfz.gov.pl


Poprzedni artykuł

MZ precyzuje, jak postępować z przeterminowanymi, zepsutymi lub sfałszowanymi lekami

Następny artykuł

Od 1 stycznia nowe zasady refundacji pasków do glukometru

Polecane dla Ciebie

Szkolenia