Aktualności

15.07.2018

3 minuty

Dieta śródziemnomorska może zapobiegać osteoporozie

źródło: Rynekaptek.pl

Jak wykazali naukowcy z uniwersytetu w Bolonii, przestrzeganie diety bogatej w owoce, warzywa, orzechy, nierafinowane zboża, oliwę z oliwek i ryby może zmniejszyć utratę masy kostnej szyjki kości udowej w ciągu zaledwie 12 miesięcy. Szyjka to część łącząca trzon kości udowej z zaokrągloną głową, która pasuje do panewki stawu biodrowego. Jest szczególnie wrażliwa na osteoporozę, ponieważ utrata kości w tym miejscu jest często przyczyną złamania, typowego dla starszych osób z osteoporozą.

Jak donosi Rynekaptek.pl, w badaniu finansowanym przez Unię Europejską wzięło udział 1142 osób z pięciu krajów (Francja, Holandia, Polska, Wielka Brytania i Włochy) w wieku od 65 do 79 lat. Ochotników podzielono losowo na dwie grupy – na diecie śródziemnomorskiej oraz grupę kontrolną na innej diecie. Grupa na diecie śródziemnomorskiej dostawała od prowadzących badanie między innymi oliwę i pełnoziarnisty makaron, podawano im również niewielką dawkę witaminy D, aby zniwelować wpływ różnych dawek światła słonecznego na poziom tej witaminy w poszczególnych krajach. Osoby przestrzegające diety śródziemnomorskiej zwiększyły spożycie owoców, warzyw, orzechów, nierafinowanych zbóż, oliwy z oliwek i ryb, spożywały niewielkie ilości produktów mlecznych i mięsa oraz umiarkowane ilości alkoholu.

Gęstość kości w części lędźwiowej kręgosłupa oraz w szyjce kości udowej zmierzono u 600 osób na początku badania i po 12 miesiącach. U mniej niż 10 proc. z tej grupy zdiagnozowano osteoporozę na początku badania.

Dieta nie miała zauważalnego wpływu na uczestników z prawidłową gęstością kości, wpłynęła natomiast na osoby z osteoporozą. U osób z grupy kontrolnej obserwowano typowe zmniejszenie gęstości kości związane z wiekiem, natomiast osoby stosujące dietę wykazywały wzrost gęstości kości w szyjce kości udowej.

To pierwsze długoterminowe, ogólnoeuropejskie badanie kliniczne dotyczące wpływu diety śródziemnomorskiej na stan kości u osób starszych. Ponieważ budowanie i zanik tkanki kostnej to procesy powolne, trwające rok badanie wciąż było stosunkowo krótkie.

Autorzy chcieliby przeprowadzić podobne lub dłuższe badanie na większej grupie uczestników z osteoporozą, by sprawdzić wpływ diety śródziemnomorskiej także na inne regiony ciała. Jeśli zanik kostny można ograniczyć poprzez dietę, byłby to cenny dodatek do obecnych terapii osteoporozy, mogących mieć istotne skutki uboczne.

Wcześniejsze badania wykazały, że dieta śródziemnomorska przynosi liczne korzyści zdrowotne, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia, choroby Parkinsona, Alzheimera i nowotworów.


Autor: „Łukasz Kuźmiński”
redaktor naczelny „Farmacji Praktycznej”

Inne artykuły tego autora

Poprzedni artykuł

Uaktualniono listę leków zagrożonych dostępnością

Następny artykuł

Brytyjski system ochrony zdrowia zyska kosmiczne wsparcie

Polecane dla Ciebie

Szkolenia