Skrót informacji
Wyprodukowana z owoców kakaowca czekolada o wysokiej zawartości miazgi ma sprzyjające zdrowiu właściwości – twierdzą eksperci. Chroni skórę przed promieniowaniem UV, dobrze wpływa na poziom cholesterolu i obniża ryzyko ataku serca – czytamy w serwisie Politykazdrowotna.com.
„Zawarte w niej flawonoidy mogą polepszyć kondycję układu sercowo-naczyniowego i pozytywnie wpłynąć na ochronę skóry przed promieniowaniem UV” – wyjaśnia dr Joanna Orzeł. Co więcej, czekolada dobrze wpływa również na gospodarkę cholesterolu i obniża ryzyko ataku serca. Jej wpływ na układ nerwowy często skutkuje poprawą nastroju.
„Czekolada jest zalecana do umiarkowanego spożycia i z pewnością jest smaczną opcją na dostarczenie porcji dobrych składników do naszego organizmu" – dodała.
Wyjaśniła także, że czekolada wytwarzana jest z owoców kakaowca, a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tzw. miazga kakaowa. „Obok miazgi kakaowej w czekoladzie znajdziemy tłuszcz kakaowy (lub inny roślinny) oraz, w zależności od rodzaju, substancje słodzące oraz inne dodatki (np. mleko, bakalie czy orzechy).”
MZ precyzuje zapisy tzw. ustawy „Apteka dla Aptekarza”
Profilaktyka chorób zakaźnych w podróży