źródło: Naukawpolsce.pap.pl
Dane pochodzą z raportu „Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania Polaków?”, który został przedstawiony podczas specjalnej konferencji zorganizowanej przez Polską Agencję Prasową. Badanie zrealizował Instytut Millward Brown S.A. Na zlecenie Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS). Objęło ono 200 mam, które są odpowiedzialne w swoim gospodarstwie domowym za dobór składników posiłków i mają dzieci w wieku między 3 a 12 lat. Zaledwie co trzecia badana osoba (27%) twierdziła, że w diecie (swojej i swojej rodziny) uwzględnia zalecane pięć porcji warzyw i owoców.
Najczęstszym powodem niestosowania się do zaleceń – jak wynika z deklaracji respondentów – jest brak czasu na skomponowanie odpowiednich posiłków. Dzieci – jak wskazują mamy – często po prostu nie lubią i nie chcą jeść warzyw i owoców.
Szczepionka przeciw malarii
Zegar biologiczny wpływa na zdrowie i samopoczucie